MZ&PC De Reest heeft nu volledig waterpolomeidenteam: 'Op een gegeven moment moet je gewoon dúrven'

MZ&PC De Reest beschikt vanaf komend seizoen over een waterpolomeidenteam onder de 13 jaar. Trainer Richard Kamphuis: „Heel bijzonder. En als je naar de recente geschiedenis van De Reest kijkt: een primeur. Maar op een gegeven moment moet je gewoon dúrven en doen.”

De spelers en begeleiding van het meidenteam van MZ&PC De Reest. Zittend/hurkend links vooraan: Richard Kamphuis, Jente Talma en Valerie Ramhorst. Verder v.l.n.r.: Emma van der Linde, Pien de Boer, Daniëlle van der Linde, Zoey Jagt, Lisa Kamphuis, Michel Eradus en Nina Eradus. Op deze foto ontbreken Nova Fackler, Sam Popken, Dea Meewis en Yasna Ghorbani.

De spelers en begeleiding van het meidenteam van MZ&PC De Reest. Zittend/hurkend links vooraan: Richard Kamphuis, Jente Talma en Valerie Ramhorst. Verder v.l.n.r.: Emma van der Linde, Pien de Boer, Daniëlle van der Linde, Zoey Jagt, Lisa Kamphuis, Michel Eradus en Nina Eradus. Op deze foto ontbreken Nova Fackler, Sam Popken, Dea Meewis en Yasna Ghorbani. Foto: Leo de Harder

Inmiddels hebben zich 12 enthousiaste jonge meiden aangesloten bij dit team, dat al een aantal keren heeft getraind in het Havelter buitenbad. Jente Talma (11) is een van die meiden. Ze waterpoloot al sinds haar zesde jaar: „Eerst zaten sommige vriendinnen niet en anderen wel bij mij in het team. Het mooie is nu dat we allemaal bij elkaar zitten. Ik hoop op een leuk seizoen, dat ik veel leer en ook dat we zo veel mogelijk wedstrijden weten te winnen.”

Zo denkt Valerie Ramhorst er ook over. Ook zij is 11 jaar en ze doet net als haar teamgenootje sinds haar zesde aan waterpolo. „Heel gezellig om met alleen maar meisjes te spelen, al hoop ik ook dat we wel gaan winnen”, zegt Valerie, die zowel verdedigend als in de aanval ‘haar mannetje’ staat.

Trots

Binnenkort starten de trainingen in het Meppeler Bad Hesselingen op de dinsdag en vrijdag, met Kamphuis als trainer. Hij wordt geassisteerd door Mika Dekker, een speler van het jongensteam onder de 17 jaar, dat eveneens door Kamphuis wordt getraind en gecoacht. „Een meidenteam onder de 13 jaar komt echt niet veel voor”, stelt de oefenmeester. „Daar mogen we bij De Reest best trots op zijn. Waterpolo is een relatief kleine sport en de spoeling in de Regio Noord is dun. Je ziet vaak gemengde teams, met veel jongens en 1 of 2 meisjes. Nu hebben wij dus een volwaardig team met alleen maar meiden, en in diezelfde leeftijdscategorie ook nog eens twee jongensteams. Ik heb de meest recente cijfers niet paraat, maar in een klassement qua grootte van de jeugdafdeling stonden we in de top 10, tussen de eredivisieclubs. We hebben de F-jeugd, twee onder 11-teams, drie onder 13-teams dus, twee onder 15-teams en een onder 17-team. Dat is het resultaat van de weg die we jaren geleden zijn ingeslagen, namelijk dat we meer jeugdteams én goede trainers aan de kant van het bad willen.”

Fysiek

Een gevolg van de huidige bijzonderheid is wel dat de twee jongensteams en de waterpolosters in dezelfde klasse uitkomen. Bang voor een fysiek verschil is Kamphuis niet. „Dat is nu niet aan de orde. Meiden in die leeftijd ontwikkelen zich sneller dan jongens. Het fysieke onderscheid komt pas later, als ze een jaar of 15, 16 zijn. En verder gaan we gewoon zien wat het wordt. We spelen wat oefenwedstrijden in de aanloop naar de competitie, die eind september van start gaat. En wie weet: als we progressie boeken en het gaat allemaal goed, dat we dan kunnen denken aan een hoger landelijk niveau. Dromen mag toch? We hebben er in ieder geval goed over nagedacht en op een gegeven moment moet je ook dúrven. En dat hebben we nu dan ook gedaan. Ik vind het in ieder geval heel tof dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”