Marc Houtzager eindigt met landenwedstrijd net buiten het podium

Marc Houtzager met Sterrehof's Dante. Foto: ANP/Robin Utrecht

De Nederlandse springruiters hebben geen medaille gepakt in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. De equipe van bondscoach Rob Ehrens eindigde op de vierde plaats met 17 strafpunten.

Marc Houtzager was de eerste Nederlander die in de finale in actie kwam. De 50-jarige Houtzager wist geen vlekkeloze race neer te zetten. Houtzager, geboren in Hoogeveen en tegenwoordig wonend in Rouveen, kwam op zijn paard Dante tot negen strafpunten

Tijdens de run van Houtzager gaan er twee balken af. Dat levert in totaal acht strafpunten op. Omdat hij ook de tijdslimiet van 82 seconden net niet weet te halen, komt zijn totaal uit op negen strafpunten. Houtzager zijn rondetijd is 82.43 seconden.

Foutloze Smolders

De landenwedstrijd gaat om het totaal van de drie ruiters. Harrie Smolders, die Willem Greve vervangt, zet een foutloze run neer, waardoor Nederland in de race blijft om de medailles. Smolders zorgt er voor dat Oranje in de stand klimt naar de vijfde plaats.

Maikel van der Vleuten, die eerder in de week individueel brons veroverde met Beauville Z, moet in de laatste ronde ook acht strafpunten incasseren. De combinatie had in het individuele toernooi drie foutloze rondes neergezet, maar in de landenwedstrijd lijktde vermoeidheid toe te slaan.

Podium

Daarmee komt het totaal voor Nederland op zeventien fouten, waarmee Nederland vierde is geëindigd. Het goud is voor Zweden met acht strafpunten. De Verenigde Staten wint zilver, eveneens met acht strafpunten. België pakt brons, met twaalf strafpunten.

Nieuws

menu