Keepster Ilse van Rheenen zweeft stijlvol door de lucht in de achtertuin van haar ouderlijk huis in Zuidveen.

Mooie transfer voor 16-jarige keepster Ilse van Rheenen uit Zuidveen: vanaf komend seizoen bij beloften SC Heerenveen

Keepster Ilse van Rheenen zweeft stijlvol door de lucht in de achtertuin van haar ouderlijk huis in Zuidveen. Foto: René Wiegmink

Ilse van Rheenen (16) uit Zuidveen maakt een mooie transfer. Deze keepster bij jeugdteams van De Weide en PEC Zwolle speelt vanaf volgend voetbalseizoen bij de beloften van SC Heerenveen.

Met een brede lach op haar gezicht vertelt Ilse dat ze afgelopen dinsdag een bericht van SC Heerenveen heeft gekregen dat ze door de beloften van SC Heerenveen is ingelijfd. Tijdens drie proeftrainingen heeft de Zuidveense de trainers van de Friese club overtuigd van haar talent.

Voor deze transfer heeft de keeperstrainer van SC Heerenveen zich sterk gemaakt. Hij had een tijd geleden tegen Ilse gezegd dat ze contact mocht opnemen als ze interesse had om bij de Friese club te komen spelen. Dat moment kwam dit jaar toen Ilse van haar team PEC Zwolle MO16-1 te horen kreeg dat ze niet voor het beloftenteam in aanmerking kwam. „Ik durf goed uit te komen bij aanvallen en op de lijn reageer ik goed. Maar omdat ze bij PEC vinden dat ik minder goed in het meevoetballen ben, viel ik af voor het beloftenteam”, legt ze uit. De Zuidveense is daarom heel blij dat ze wél een kans bij de beloften van SC Heerenveen krijgt. „Het is een mooie club, heel professioneel en met goede faciliteiten voor meisjes en vrouwen.”


Eredivisie

De drie proeftrainingen bevielen Ilse goed. „Het zijn precies de trainingen waar ik van hou, met veel partijtjes.” Ilse maakte er ook al een keeperstraining mee, samen met nog vier meisjes. Na de zomervakantie sluit ze bij het beloftenteam van SC Heerenveen aan. Ze gaat dan pittige wedstrijden spelen, in de eredivisie voor beloftenteams. „Dat wordt ver reizen met de bus, want hierin spelen ook Ajax en FC Twente”, blikt ze alvast vooruit. De transfer komt op een goed moment voor Ilse, want ze zit nu in het examenjaar van de topsportschool Centre for Sports & Education (CSE) Zwolle. Het spelen bij SC Heerenveen wil ze waarschijnlijk gaan combineren met een studie aan de pabo. „Een spelerscontract bij een goede club en keepen in het Nederlands elftal”, zijn andere toekomstdromen van Ilse van Rheenen.

Sporttalent

Dat ze graag keeper wilde worden, wist ze al op heel jonge leeftijd. „Als ik met een vriendinnetje voetbalde, mocht zij schieten en wilde ik het liefst in de goal naar de ballen duiken.” Haar eerste voetbalclub was VV Steenwijk. Daar kwam ze al snel bij de jongens (E’s en D’s) terecht. „De trainers zeiden dat ik me daar beter kon ontwikkelen. Jongens schieten harder, zijn fanatieker en in de competitie heb je betere tegenstanders.” Toen Ilse niet voor de D1 werd geselecteerd, vertrok ze. Na een tijdje bij d’Olde Veste‘54 te hebben gevoetbald, kwam ze terecht bij vv De Weide in Hoogeveen. Daar maakt ze momenteel deel uit van JO15-1, dat in de derde divisie uitkomt. Daarnaast ging Ilse ook nog bij de meiden van PEC Zwolle voetballen. In 2019 werd ze uitgeroepen tot ‘Sporttalent van het jaar’ in de gemeente Steenwijkerland.

Apetrots

Voordat Ilse lid werd van VV Steenwijk moest ze trouwens wel eerst haar ouders overtuigen. „Ik zat eerst op zwemmen, turnen, streetdance en tennis. En daarna mocht ik eindelijk op voetbal.” Ilses moeder, Esther Koridon, bevestigt dat: „Ilses vader en ik hadden helemaal niets met voetbal. We zagen onszelf niet elke zaterdag op het veld staan”, zegt ze lachend. Toch gaan ze overstag en ze hebben daar achteraf absoluut geen spijt van. De zeven ritjes per week naar trainingen in Zwolle en Hoogeveen hebben ze er graag voor over. „Ik kijk nu graag naar de wedstrijden, soms loop ik er zelfs bij weg als het me te spannend wordt”, zegt Koridon. Ilses vader, Henri van Rheenen, zegt dat hij zich vaak verschuilt achter de camera om fotoverslagen van de wedstrijden te maken. Zijn dochter wil hij graag nog een compliment maken. „Ik ben apetrots en blij voor haar dat ze naar de beloften van SC Heerenveen kan. Ze heeft er hard voor gewerkt, met dit mooie resultaat als gevolg.”