Mountainbikers van Mountainbikevereniging Havelte en Omstreken strijden in vakantietijd op Col du VAM

Velen vieren een welverdiende vakantie. Mountainbikers proberen de vakantiepret daar waar mogelijk te combineren met een zomerse wedstrijd. Want het mag weer, de eerste wedstrijden zijn al verreden. „Zaterdag wordt er op de Col du VAM in Wijster gestreden voor de Landelijke Jeugd Competitie, LJC, en moeten de oudere leeftijdsgroepen aan de bak voor de Drie Nations Cup”, vertelt Rik Smit van Mountainbikevereniging Havelte en Omstreken

Van links naar rechts: Bernhard Mansier, Rik Smit, Wolter Bosscha.

Van links naar rechts: Bernhard Mansier, Rik Smit, Wolter Bosscha. Martijn Bijzitter

Smit viert op het moment van het gesprek ook vakantie in België. „Eerlijk gezegd verwacht ik ook dat veel jeugd van onze club met hun ouders rechtstreeks vanaf hun vakantieadres naar de wedstrijden gaat. Daarom is het moeilijk vooraf aan te geven wie er van ons allemaal aan de start verschijnen in Wijster.” Een globale schatting is wel te maken. „Wat de jongste jeugd betreft zal het zo tussen de tien en vijftien kinderen gaan. Verder mogelijk een tweetal junioren, en een handvol nieuwelingen en amateurs.”

Kansen op eremetaal?

De vraag of er kansen zijn op eremetaal of een klassering in de subtop, blijkt ook een lastige. „Want onze jeugd presteert heel wisselend. Bij de junioren hebben we Bart Kortleve. Dat is een topper. Hij heeft ook meegedaan aan de World Cup wedstrijd in het Duitse Albstadt. Tja, als hij zijn dag heeft kan hij mogelijk hoge ogen gooien in Wijster.” Eerder waren er interclubwedstrijden, waar veel jeugd van Havelte heeft meegedaan. „En daar hebben ze ook wel podiumplaatsen gescoord.”

In coronatijd gingen veel jeugdtrainingen nog door. „Wedstrijden waren er niet, kon ook niet omdat je dan veel reiskilometers moest maken. Zeer ongewenst in coronatijd. Trainen is wel anders als je niet gericht naar een wedstrijd toe kunt werken, omdat die allemaal waren geschrapt. Gelukkig mogen we nu weer.”

Streep door NK vorig jaar

Voor Mountainbikevereniging Havelte en Omstreken was het best wel een teleurstelling dat er vanwege het virus vorig jaar een streep door het NK voor jeugd ging. „Dat zouden wij organiseren op de Woldberg. Alles stond al op de rails, toen bleek dat het toch echt niet kon.” Een week voor het NK werd de knoop definitief doorgehakt. „Op een NK met zo’n driehonderd jonge deelnemers heb je ook driehonderd volwassenen. Zeshonderd mensen bijeen op een relatief gezien kleine ruimte, en dan allemaal op anderhalve meter. Geen doen. Een andere eis was dat de Woldberg volledig moest worden afgezet. Een enorme kostenpost, en in de praktijk onuitvoerbaar. Het kon niet, we moesten ons er bij neerleggen. Ook de wintercompetitie moest worden afgeblazen.”

De voor dit jaar geplande NK wedstrijden zijn zowel bij de jeugd als senioren verschoven naar september. In de hoop dat het dan nog steeds allemaal mag. „In het weekend van 11 en 12 september strijden de categorieën vanaf de nieuwelingen in Sittard. Op zaterdag 25 september is het jeugd NK, dat deze keer wordt gehouden in Honselersdijk.” Als het coronavirus de boel niet verpest staan er dit seizoen nog wel wat wedstrijden op het programma. „Drie Nations Cup is er nog in Zoetermeer en het Duitse Wetter. Dat ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Voor de jeugd zijn er na Wijster in ieder geval nog sportieve ontmoetingen in Breda en Oldebroek. Tenminste als het allemaal door mag gaan.”