NK-titels zijn prooi voor Berga en Kamminga

NK marathon inline-skaten in Staphorst. Frens Jansen

Staphorst - Ingmar Berga uit Hoogeveen en Manon Kamminga uit Haulerwijk hebben zaterdag tijdens het NK marathon inline-skaten de nationale titels bij de senioren in de wacht gesleept op het parcours rond evenemententerrein De Tippe in Staphorst. De wedstrijden, met skeelervereniging Staphorst als uitstekende organisator, kenden een vlekkeloos verloop.

Bij de heren was Ingmar Berga uiteindelijk de snelste van een kopgroep van zes. In een bloedstollende eindsprint bleef hij Jordy Harink uit Rouveen en Robert Post nipt voor. De plaatsen vier tot en met zes waren weggelegd voor Bart Hoolwerf uit Eemdijk, Gerwin Smit uit Rouveen (tevens lid van het organisatiecomité) en Ronald Haasjes uit Staphorst.

Derde keer

Bij de dames maakte Manon Kamminga haar rol als topfavoriet waar. De Friezin veroverde voor de derde keer in haar loopbaan de nationale skeelertitel op de marathon. Ze was in Staphorst de sterkste van een selecte kopgroep en liet in de eindsprint Berber Vonk uit Appelscha en Anna van den Bos uit Zaandijk achter zich. Imke Vormeer uit Meppel en Gerline Crediet uit Nieuwleusen finishten respectievelijk als negende en tiende.

Het spits werd zaterdagochtend in Staphorst afgebeten door de masters. In de categorie 40+ was de eindzege weggelegd voor Jarno van Wingerden uit Zwijndrecht. Hij bleef Hans van de Wetering uit Noordeinde (tweede) en Wouter Walta uit Amsterdam (derde) voor. Bij de vijftigplussers ging het NK-goud naar Wim van Leest uit Oostzaan, terwijl Geert Kruims ui Een en Wim Kwakkel uit Houten in deze leeftijdscategorie beslaglegden op respectievelijk zilver en brons. Albert Bakker uit Scharmer, Arie Rozendaal uit Oud-Beijerland en Jacob Drenth en Oostwold pakten de podiumplaatsen bij de zestigplussers. Bij de dames masters ging alleen Yvonne Kuin uit Zaandam van start en dus was de NK-titel logischerwijs voor haar.

Junioren

Ramona Westerhuis uit Blokker en Remo Slotegraaf uit Peize bemachtigden in Staphorst de juniorentitels in de oudste jeugdcategorie. Voor eerstgenoemde kwam deze nationale titel als een verrassing, want na een heftige hersenschudding begon ze pas vier weken geleden weer met trainen. Het meisjes-A-podium werd verder gecompleteerd door Bente Kerkhoff uit Oostwoud en Evelien Vijn uit Wieringerwerf.

Bij de mannelijke junioren kwam Remo Slotegraaf ‘solo’ over de finish. Achter hem eindigden ‘local hero’ Christian Haasjes uit Staphorst en Gert Jan van Diepen uit Wervershoof op de plaatsen twee en drie. Lotte Veenstra uit Meppel kwam als zesde over de meet.

Bij de vrouwelijke B-junioren werd de titelstrijd na een sterk eindschot gewonnen door Loes Busser uit Busser. Vlak achter haar snelden Dinly Koster uit Havelte en Patricia Koot uit Sassenheim over de meet. Lisan van der Linde uit Wanneperveen werd zesde. Bij de jongens-B was Kayo Vos uit Puttershoek het rapst; hij bleef Jorian ten Cate uit Apeldoorn en Ewout Beijeman uit Oldebroek voor.