Niek Kimmann uit Dedemsvaart wint goud en is olympisch kampioen BMX

Niek Kimmann komt als eerste over de streep in de BMX-finale op de Olympische Spelen.

Niek Kimmann komt als eerste over de streep in de BMX-finale op de Olympische Spelen. Foto: ANP

Niek Kimmann uit Dedemsvaart heeft bij de finale BMX op de Olympische Spelen goud gewonnen.

Kimmann, die op 5-jarige leeftijd bij FCC de Vaart in Dedemsvaart begon met BMX, ging vanaf de start aan de leiding, en lag de hele wedstrijd op kop. Kye Whyte uit Groot-Brittannië won zilver, Carlos Alberto Ramirez Yepes uit Colombia pakte het brons.

Halve finales

Niek Kimmann reed drie uitstekende halve finales. De eerste run won hij, daarna volgde een derde en tweede plaats. Het leverde hem de eerste plaats op in de halve finale.

De andere twee Nederlands, Twan van Gendt en Joris Harmsen, wisten zich niet te plaatsen voor de finale.

Aanrijding

Kimmann begon de Spelen minder. Tijdens een training, maandag, reed hij vol een official aan. De official stak de BMX-baan over, terwijl Kimmann eraan kwam. Het leidde tot een scheurtje in de knieschijf van de Nederlander. Maar het weerhield hem er niet van om in de series al twee van de drie wedstrijden te winnen.

Brons voor vrouwen

Bij de vrouwen won Merel Smulders de bronzen medaille. De Britse Bethany Shriever won het goud, Mariana Pajon uit Colombia het zilver. Merel haar zus Laura haalde, net als Judy Baauw, net de finale niet. Laura viel in de eerste halve finale hard, en is die klap niet meer te boven gekomen.