Nijeveense Tennis Club houdt open dag op sportpark Tussenboerslanden: 'Dit is in ieder geval een mooi moment'

NIJEVEEN - Tennissen in je eigen dorp op een prachtig complex, eindelijk weer wat samen mogen doen en als het meezit ook nog eens aangenaam weer: het kan bijna niet mooier. De Nijeveense Tennis Club (NTC) houdt komende zaterdag een heuse open dag op sportpark Tussenboerslanden.

Henk Schonewille van de technische commissie en trainer Michiel Mulder poseren op een van de tennisbanen van NTC.

Henk Schonewille van de technische commissie en trainer Michiel Mulder poseren op een van de tennisbanen van NTC. Foto: Frens Jansen

Trainer Michiel Mulder is net nieuw, maar heeft al wel door wat voor een club NTC is: „Het is echt een heel toegankelijke, sfeervolle en leuke vereniging met heel veel mogelijkheden.”

Mulder (43) woonde eerder in Giethoorn, tenniste in zijn jeugdjaren bij MLTC in Meppel en was tennisleraar in Ruinerwold, Diever en Giethoorn. „Ik heb daarna een aantal jaren in het onderwijs gewerkt. Dat laatste combineerde ik met een baan als fitness- en groepslesinstructeur bij een sportschool in Havelte. Daarna heb ik weer een nieuwe stap gemaakt. Tot september 2017 heb ik namelijk in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Ook ben ik ondernemer. Op een gegeven moment begon het geven van tennislessen toch weer wat te kriebelen. Ik kwam in contact met Marc Duncker, de eigenaar van tennisschool Breakpoint. NTC zocht een trainer en na wat gesprekken met onder anderen Henk Schonewille van de technische commissie ben ik sinds eind maart de trainer van NTC. Ik geef zo’n 40 leden les op de maandag- en donderdagavond”, licht Mulder toe.

Vernieuwing

Hij noemt NTC een gezellige vereniging, „maar de leden die ik lesgeef staan echt open voor verandering, vernieuwing en beter leren tennissen. De sfeer is erg prettig en met vier verlichte banen, waaronder drie met gravel en een all-weather-baan, is sprake van een geweldige accommodatie. Eigenlijk kun je hier altijd spelen. Hoe mooi is dat?”

Voorzitter Bart Mutsters onderstreept de woorden van zijn trainer. „Daarnaast hebben we een oefenkooi en een gezellig clubgebouw met kantine, kleedkamers en terras. En we groeien. NTC heeft momenteel zo’n 110 leden en we mogen rekenen op veel ondersteuning door vrijwilligers die de vereniging draaiende houden. Onze accommodatie is in goede conditie. Dankzij dat goede en structurele onderhoud kunnen onze leden het gehele kalenderjaar gebruikmaken van de banen. Verder organiseren we jaarlijks een open toernooi en nemen elk jaar minimaal vijf teams deel aan de diverse KNLTB-competities.”

Padel

NTC heeft op dit moment echter geen jeugdleden. Dat is toch een beetje het lot van een dorpsclub. Gezien de stormachtige ontwikkeling van padel wordt bij NTC overwogen om dit ook bij de club te introduceren. Mutsters: „Het staat nog in de kinderschoenen hoor. Wel is er een commissie in het leven groepen die onderzoekt of padel in Nijeveen te realiseren is. Dit zou voor de club een mooie uitbreiding van het aanbod zijn. Op die manier kunnen we verder groeien en kan NTC een goede en gezonde club blijven.” Mulder: „Dat klopt. De instap om te gaan padellen is wat lager, tennis is toch een wat technischer sport. Bovendien geeft padel wat meer reuring in je club. Korfballers en voetballers padellen ook en mocht het zover komen, dan hebben zij via padel mogelijk ook interesse om te gaan tennissen bij NTC. Ik sta er positief in, het zit nu nog in de oriëntatiefase, maar je moet je ogen en oren er wel voor openhouden.”

Maar eerst is er zaterdagmiddag dus een open dag. ‘Een dag waarop we als lid van de vereniging vrienden, familie en buren kunnen uitnodigen om samen met ons eens wat ervaring op te doen met een tennisbal en tennisracket, onder leiding van een aantal tennistrainers van Breakpoint’, staat er zo mooi te lezen op de NTC-website. Opgave kan nog steeds, hoewel het aantal meldingen Mulder nu al tevreden stemt.

Vanaf half 1 worden de deelnemers zaterdag verdeeld over de 4 banen, met een maximumaantal van 4 personen per baan. Een les duurt een uur, waarbij er na een kwartiertje van baan en daarmee ook van lesonderwerp wordt gewisseld. Na dat uur is de kennismaking voorbij en vindt de wissel met de volgende groep plaats en gaat die aan de slag. Na weer een uur vindt de derde en laatste wissel plaats en zit de open dag erop.

Verbinding

Mulder: „Het is echt kennismaken met de tennissport. Ik heb een aantal leden op les en hun kinderen - in dit geval jongvolwassenen die elkaar allemaal kennen - komen met een grote groep. Om aan de ene kant kennis op te doen met tennis, maar ook voor de gezelligheid en verbinding. Je merkt, nu er wat meer kan, dat er ook meer behoefte is aan contact en activiteiten. Daarom hopen we op nog meer aanmeldingen en een geslaagde open dag. Dit is in ieder geval een mooi moment. En dat is het helemaal het geval als deelnemers ook verenigingslid worden. Of dat ouders via hun kinderen die zaterdag komen, betrokken raken bij NTC. Op termijn wil je als vereniging ook weer jeugdleden. Misschien kan dat via jonge ouders, die in aanraking komen met de club en hun kinderen lid maken.” Het zogenaamde zomerlidmaatschap is volgens Michiel Mulder al een mooie stap. Liefhebbers kunnen tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus kennismaken met de sport en de club. Dat kost 4 tientjes. „Dat is wel echt van deze tijd. Natuurlijk hoop je dat mensen direct seizoenslid worden, maar niet iedereen wil direct ergens een jaar aan vastzitten. Je moet als vereniging tegenwoordig écht het onderscheid maken en een aanbod doen dat je eigenlijk niet kunt weigeren.”