Noors supertalent wint zestigste Ronde van Drenthe. 45e plek voor Tijmen Eising uit Emmen

Per Strand Hagenes wint zestigste Ronde van Drenthe. Foto: Rudie Ottens

De Ronde van Drenthe is gewonnen door Per Strand Hagenes. De Noor uit het opleidingsteam van Jumbo-Visma kwam solo aan in de straten van Hoogeveen.

Met de wereldkampioen van de junioren van 2021 (Leuven) heeft de organisatie van de Ronde van Drenthe een renner op de erelijst, waar we waarschijnlijk nog veel van zich laat horen. Niet voor niets is de 19-jarige nu al zeker van een profcontract vanaf komend jaar bij de WorldTour-ploeg van Jumbo-Visma.

Tijmen Eising uit Emmen werd 45e

De zestigste editie kreeg een Noorse winnaar, maar kende geen noordelijke uitblinkers. Tijmen Eising uit Emmen werd 45e. In geen van de betekenisvolle kopgroepen wist een coureur uit Noord-Nederland zich te tonen. In de finale sloeg na de laatste beklimming van de VAM-berg het peloton in stukken.

In de finale reden vier renners weg uit de eerste groep met Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma), de Deen Tobias Andresen (DSM), de Belg Gianni Vermeersch (Lotto Dstny) en de Canadees Adam de Vos (Human Powered Health), die vijftien seconden voorsprong nam.

‘Verkorte route maakte koers zwaarder’

Na een ingekorte maar zware koers was het zaak voor Strand Hagenes om de aanval te zoeken. ,,Ik wist dat ik moest aanvallen. Ik ben geen sprinter. Met twee kilometers te gaan ging ik vol aan en ik hoopte dat het lukte. Met 500 meter wist ik dat ik het ging halen. Het was een zware dag. Maar het was een kwestie van veel voorin rijden, wat het wel nerveus maakte. Het is mooi om een zege op dit niveau te pakken tussen renners van dit niveau. De route was verkort, maar dat maakte het misschien alleen maar zwaarder.’‘

Twee uur vertraging

De renners moesten twee uur wachten voordat ze van start konden gaan in een ingekorte versie van de Ronde van Drenthe, waar alle kasseistroken, een aantal doorkomsten van de Col du VAM en een finalelus uitgehaald waren. Door sneeuwval kreeg de organisatie geen groen licht om de geplande route te laten verrijden.

Nieuws

menu