Geen olympische medaille voor springruiter Marc Houtzager na meerdere fouten

Marc Houtzager met Sterrehof's Dante. Foto: ANP/Robin Utrecht

Marc Houtzager, geboren in Hoogeveen en wonend in Rouveen, gaat geen medaille winnen op de individuele finale voor springruiters. Op zijn paard Dante maakt hij drie fouten, en een tijdfout.

De 50-jarige Houtzager, die bezig is aan zijn derde Olympische Spelen, is daarmee uitgeschakeld in de strijd om de medailles. Houtzager gaat in de finale, waar dertig combinaties aan meedoen, als negende van start. Met 13 strafpunten, drie balken gaan er vanaf en hij haalt de tijdslimiet niet, staat hij dan al op de vijfde plaats. De tijdslimiet is 88 seconden, Houtzager doet er met Dante een tiende langer over.

In de kwalificatie was Houtzager nog foutloos. Maikel van der Vleuten, op paard Beauville Z, is wel foutloos in de finale. In de barrage, de beslissende ronde voor de medailles, wint Van der Vleuten vervolgens de bronzen medaille. Het goud is voor Ben Maher voor Groot-Brittannië, en het zilver is voor Peder Fredricson uit Zweden.

De derde Nederlander, Willem Greve, kwalificeerde zich niet voor de finale.

Landenwedstrijd

Houtzager heeft nog wel kans op een medaille. Samen met Van der Vleuten en Greve komt hij nog uit in de landenwedstrijd. De kwalificatie daarvoor is vrijdag, de finale zaterdag.

Nieuws

menu