Paardensport Vereniging Vollenhove koestert aan vooravond jubileum een groot verlangen: 'We willen onze leden zo maximaal mogelijk bedienen'

Het staat zo mooi beschreven op de eigen website: ‘Wij zijn een bruisende vereniging die veel doet voor en met haar leden.’ Voorzitter Theo van Diepen en bestuurslid Annous Keizer van Paardensport Vereniging Vollenhove (PSV) beamen dat. Ze zijn tevreden hoe hun vereniging de coronaperiode is doorgekomen, maar hebben ook nog wat te wensen.

PSV-voorzitter Theo van Diepen en bestuurslid Annous Keizer. Op de pony zit Marlin van Dalen, de 16-jarige dochter van Annous.

PSV-voorzitter Theo van Diepen en bestuurslid Annous Keizer. Op de pony zit Marlin van Dalen, de 16-jarige dochter van Annous. Foto: Martijn Bijzitter

PSV heeft dan wel Vollenhove in de naam, de thuisbasis is sinds mensenheugenis de manege aan de Zuurbeek in Sint Jansklooster. „We hebben een kleine 100 leden, van wie zo’n 80 actieve. De meesten komen uiteraard uit Vollenhove en Sint Jansklooster, maar we hebben ook leden uit Ens, Luttelgeest en Marknesse”, meldt Keizer, die onder meer de ledenadministratie verzorgt. „Als meisje van 6 jaar oud kun je lid worden, als jongen uiteraard ook. Bij PSV hebben we er 2. Voorwaarde is wel dat je een eigen pony of paard hebt, want dit is geen manege met eigen dieren. Er is altijd een mogelijkheid om gratis mee te trainen. Zelf had ik helemaal niets met paarden. Ik ga er ook echt niet op zitten, maar mijn dochter Marlin wél. Zo ben ik er ook bij betrokken geraakt en ben ik nu zo’n 7 jaar bestuurslid. Naast de ledenadministratie verzorg ik ook de planning van de ponylessen. Er wordt hier 4 keer per week lesgegeven.”

Groepslessen

Naast die lessen doen de leden van PSV ook regelmatig mee aan spring- of dressuurwedstrijden. Al zijn er ook leden die enkel en alleen genieten van het verzorgen en berijden. „We stimuleren de groepslessen heel erg. Dat zorgt voor binding en bepaalt ook het niveau. Vroeger ging je met een grote groep naar wedstrijden toe, dat is nu niet meer het geval. We doen mee met kringwedstrijden. Overijssel kent 6 kringen. En dan heb je nog de regionale en landelijke wedstrijden. Leden van ons nemen individueel deel of als team. Zelf organiseren we verenigingskampioenschappen, zowel springen als dressuur. Dat zijn altijd geslaagde dagen met een gezellige afsluiting. Die gaan we in oktober weer houden.”

Theo van Diepen: „Een aantal jaren geleden werden we met een team van PSV Overijssels kampioen bij de paarden. We gingen toen met z’n allen naar Ermelo voor de strijd om het Nederlands kampioenschap. Dat was geweldig om mee te maken. Dat bouwen aan het collectief en het enthousiasme is niet alleen mooi, maar ook belangrijk. Vóór corona was dat volop aanwezig en toen hadden we het fantastisch voor elkaar. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat dat enthousiasme weer helemaal terug is.”

Vertrouwen

Van Diepen woont in Marknesse en is nu zo’n jaar of 5 voorzitter. Door zijn twee dochters die lid werden van PSV kwam hij in aanraking met deze vereniging. „Zelf rijd ik af en toe nog paard, maar dan wel op een heel mak paard. Bij pony- en paardrijden draait het om vertrouwen. En dat willen wij hier zo veel mogelijk stimuleren. Daar hebben we twee geweldige instructrices voor: Grietje van Dalen en Gea Hylkema. Zij zijn ook belangrijk op het moment dat jonge leden hun pony inruilen voor een paard. In principe mag je tot je achttiende op een pony rijden, maar die overstap kan ook eerder. Soms zie je dat het paard net wat te jong is en de ruiter te onervaren. Grietje en Gea kunnen daarin goed adviseren. Sowieso denk ik dat het houden van een pony of paard onderschat wordt. Je bent er 7 dagen in de week mee bezig. Je kunt niet een keer zeggen van: ik heb geen zin en verzorg of berijd het dier niet. In mijn ogen maakt jou dat heel verantwoordelijk.”

In 2022 bestaat de vereniging 50 jaar. Een nog in te stellen commissie moet een aantal jubileumactiviteiten organiseren. In 2017 werd aan de vooravond van het 45-jarig bestaan een grote veiling gehouden, die maar liefst 22.000 euro opbracht. Dat geld kwam ten goede aan de accommodatie. Zo werd een nieuw dak aangebracht, werd de bodem van de binnenbak vernieuwd en werden ook andere klussen geklaard. Vooral dankzij de inzet van de vrijwilligers.

Plassen

Maar er is nog genoeg te wensen en Van Diepen legt meteen de vinger op de zere plek. „Onze buitenbak is in zeer slechte staat. De plassen staan erop en daar kunnen we niet in rijden. We prijzen ons gelukkig dat we altijd binnen kunnen rijden. En ook dat wij in coronatijd wat meer mochten, omdat pony’s en paarden aan hun noodzakelijke beweging moesten komen, maar we willen heel graag dat de gemeente Steenwijkerland ons helpt met het realiseren van een all-weather-buitenbak. Maar we krijgen het niet voor elkaar. Er wordt gezegd van: het is jullie eigen grond en dat is het. Of dien maar een uitgebreid plan in. Maar wij zijn ook maar vrijwilligers. Moeten we dan een duur bureau inhuren? Wij willen gewoon een keer met de gemeente om de tafel. Als wij wedstrijden buiten kunnen organiseren, dan is dat goed voor onze huidige leden. Misschien levert het wel nieuwe leden op en het doet wat met onze uitstraling in de regio. We kunnen niet nog een keer een veiling organiseren en in coronatijd hoef je ook niet bij sponsors aan te kloppen”, stelt Van Diepen. „Een mooi voorbeeld is IJsselmuiden, waar LR & PC De Deltaruiters is uitgekocht door de gemeente Kampen en nu een prachtig complex buiten het dorp heeft neergezet. Wij blijven als bestuur ons best doen, want wij willen onze leden zo maximaal mogelijk bedienen.”