Pepijn Bijsterbosch uit Punthorst grijpt net naast podium, na IDM- seizoensfinale in Hockenheim met donker randje: 'Een tragisch weekend door het verlies van Leon'

Pepijn Bijsterbosch uit Punthorst heeft het IDM Superbike kampioenschap 2022 als vierde afgesloten. Foto: Damon Teerink

De IDM-Superbikeraces in Hockenheim werden afgelopen weekend verreden onder verraderlijke omstandigheden, waarbij de baancondities door diverse buien steeds veranderden. Pepijn Bijsterbosch kwam respectievelijk als negende en zevende over de finish, waarmee de coureur uit Punthorst als vierde het IDM Superbike-kampioenschap 2022 afsloot. De seizoensfinale werd echter overschaduwd door een tragisch ongeval in de tweede vrije training, waarbij Leon Langstädtler om het leven kwam.

Het doel van Pepijn Bijsterbosch tijdens de IDM-seizoensfinale in Hockenheim was de derde plaats in de titelstrijd. De BCC Alpha Van Zon BMW-coureur begon als de nummer 4 in de tussenstand aan het slotevenement, met 5 punten minder dan de nummer 3 en 30 punten meer dan de nummer 5.

In de tweede vrije training gebeurde er vrijdag een tragisch ongeval waarbij de 24-jarige Duitser Leon Langstädtler om het leven kwam. Een schok was voelbaar in de gehele paddock en het programma werd logischerwijs voor de rest van de dag stilgelegd. Op zaterdag werden de trainingen hervat en na afloop van de sessies werd op de grid een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan Leon Langstädtler.

Kwalificaties

In de kwalificaties van zaterdag kwam Bijsterbosch tot een vijfde tijd, waardoor hij vanaf de tweede startrij aan de eerste race mocht beginnen. De omstandigheden waren in de eerste race erg lastig. De baan was aanvankelijk nat, maar deze zou gedurende de race steeds verder opdrogen. Uiteindelijk kwam de BMW-coureur als negende over de finish en scoorde hij punten voor een achtste plaats. In de strijd om de derde plek in het kampioenschap verloor Bijsterbosch 2 punten, waardoor het verschil met de nummer 3 zeven punten was, bij de start van de laatste race van het seizoen.

De tweede race begon droog en de Punthorster schoot goed uit de startblokken. In de openingsfase nam hij de derde plaats in, maar Bijsterbosch voelde al aan dat de afstelling van de motor niet ideaal was. Algauw begon het te druppelen en zo werden de baancondities steeds verraderlijker. De BMW-coureur maakte hier goed gebruik van en reed naar de twee koplopers toe. Bijsterbosch was op podiumkoers en er ontstond een grote kopgroep van zeven rijders. Toen het droger werd, kon Bijsterbosch echter niet mee met de snelste rijders en viel hij terug naar zevende plaats. Hij scoorde IDM-punten voor een zesde plaats en eindigde met zijn resultaten in Hockenheim op een vierde plaats in het kampioenschap.

Tragisch weekend

Pepijn Bijsterbosch: „Het was een tragisch weekend, door het verlies van Leon. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, team, vrienden en naasten. De races van zondag waren lastig, want de condities wisselden constant. In de eerste race verloor ik wat tijd toen de baan nog nat was, dat was jammer. In de tweede race heb ik lang gestreden voor een podiumplaats, maar kwam ik in de slotfase net tekort. Natuurlijk was ik graag derde geworden in het kampioenschap, maar ik denk dat we tevreden mogen zijn over dit seizoen. We zijn in alle races gefinisht en het team heeft goed werk geleverd. Ik wil ook alle sponsors en mensen die mij steunen bedanken, want zonder hen is dit allemaal niet mogelijk.”

Nieuws

menu