Prima voorbereiding op wereldkampioenschap in het Deense Herning: ruiters uit gehele wereld komen naar CH De Wolden in Veeningen

Michael Greeve is de plaatselijk favoriet bij CH De Wolden in Veeningen. Foto: Jeroen Spoolder

Alles wordt momenteel in Veeningen in gereedheid gebracht voor de zestiende editie van het Concours Hippique (CH) De Wolden. In twee blokken - van 14 tot en met 17 juli en van 21 tot en met 24 juli - strijden Nederlandse topruiters en -amazones tegen tal van buitenlandse coryfeeën.

Op de prachtige accommodatie komen in twee weken tijd rond de 500 ruiters in actie. Hoogtepunt zijn de twee Grote Prijzen. De eerste wordt op zondag 17 juli verreden, de tweede op zondag 24 juli. Dan wordt duidelijk of Willem Greve en Albert Zoer ieder een opvolger krijgen. Zij waren in 2019 de laatste winnaars van het CH De Wolden.

Opnieuw verbeterd

Twee jaren moest de organisatie in Veeningen overslaan, voordat er dit jaar een nieuwe editie van CH De Wolden kon worden opgestart. In de tussentijd is de accommodatie in Veeningen opnieuw verbeterd. Verharding van wandelpaden leidt ertoe dat bezoekers schone voeten houden en ook is de accommodatie verfraaid. De bedoeling is dat het bestuur van CH De Wolden blijft investeren in haar hippische voorziening, die tot de mooiste van Noord-Nederland behoort.

Dat het up-to-date houden wordt gewaardeerd, blijkt uit het aantal inschrijvingen. Vanuit de gehele wereld, van Argentinië en Mexico tot Finland en Italië, weten ruiters Veeningen te vinden. Ook Nederlandse toppers rijden graag op het CH De Wolden. Een aantal gebruikt het concours om in vorm te blijven voor het wereldkampioenschap, dat twee weken later in het Deense Herning wordt gehouden. Jur Vrieling uit Holwierde, die op de voorlopige lijst voor het WK staat, komt van 21 tot 24 juli naar CH De Wolden, evenals Nederlands kampioen en WK-gegadigde Willem Greve uit Markelo.

Plaatselijk favoriet

Maar ook in deze eerste week van het concours staan gerenommeerde ruiters op de deelnemerslijst. Bijvoorbeeld de Zweedse Malin Parmler, een amazone die al vele successen bijeen heeft gesprongen. Net als de talentvolle Ier Matt Garrigan, die al eens met het nationale team goud won bij het EK voor Young Riders. Vanuit Duitsland komt Pia-Louise Baur, die vorige maand nog een prima wedstrijd op Duitse bodem kende.

In Veeningen ontmoet ze de plaatselijk favoriet Michael Greeve uit Veeningen, die door bondscoach Jos Lansink ook voorlopig is geselecteerd voor het WK. Greeve wist het CH De Wolden in 2016 al eens te winnen en verkeert de laatste maanden in een uitstekende vorm. Greeve wil in zijn eigen woonplaats uiteraard vormbehoud tonen. Van Nederlandse zijde is er sowieso veel inbreng. De talentvolle Wesley de Boer uit Nieuwleusen staat op de deelnemerslijst, evenals Albert Zoer uit Echten. Ook Weite Oldenziel uit Grolloo maakt zijn opwachting in Veeningen.

Voor de ruiters is het concours mede interessant vanwege de prijzenpot, want CH De Wolden is het hoogst gedoteerde concours van Noord-Nederland, met een totaalsom aan prijzengeld van 240.000 euro. Zoals gebruikelijk heeft het publiek alle dagen gratis entree op het prachtige terrein van oud-ruiter Jan Broek en is er naast paardensport ook een fraai strodorp met vele shops. Iedere ochtend wordt op tijd begonnen en op de zondagen staat de Grote Prijs, het klapstuk van beide concoursblokken, gepland om 15.00 uur.

Nieuws

menu