Rémon Kwant uit Koekange haalde al zilver op EK inlineskaten bij teamsprint en maakt zich op voor 1000 meter: 'Afstand ligt me fysiek heel goed'

Rémon Kwant heeft maandagavond de zilveren medaille gewonnen op het onderdeel gemengde teamsprint bij de Europese kampioenschappen inlineskaten. De inwoner van Koekange vormde een uitstekend koppel met Lianne van Loon uit Gouda.

Rémon Kwant komt juichend over de streep, hier op een archieffoto.

Rémon Kwant komt juichend over de streep, hier op een archieffoto. Foto: Neeke Smit

Ze moesten alleen het Franse duo voor zich dulden. De wedstrijd op zich verliep uitstekend. Kwant bereikte als derde de finish, waarna de wissel met Van Loon er eentje uit het boekje was. Op het rechte stuk slaagde zij er zelfs nog in een plaats op te schuiven, zodat het niet een bronzen maar een zilveren plak werd. Beiden waren hiermee zeer content.

Rémon Kwant: „Ik heb al eerder op het podium gestaan bij een EK, maar nog nooit op een gemengd onderdeel. Voor Lianne was het de eerste medaille en dat is natuurlijk helemaal prachtig.”

Voor Kwant stond ’s middags nog de 500 meter op het programma. Hij plaatste zich via de kwalificaties voor de kwartfinale, maar meer zat er niet in. „Ik had echt pech omdat ik in een hele sterke groep terecht kwam. Jammer, maar niks aan te doen. Er komen nog wel kansen.”

1000 meter

Dat zou vandaag al tot meer eremetaal kunnen leiden, want vandaag rijdt Rémon Kwant de 1000 meter en de relay (aflossing). Vooral van de 1000 meter heeft Kwant hoge verwachtingen: „Die afstand ligt me fysiek heel goed, maar de concurrentie is op deze afstand nog groter. Niet alleen de sprinters van sterke landen als Portugal, Duitsland en Frankrijk staan aan de start, maar ook de langeafstandsrijders die. Mijn doel is een medaille, maar dan moet het allemaal wel mee zitten. Op de aflossing hebben we een sterk team en op dat onderdeel hebben we ook wel kansen denk ik.”

Donderdag is een rustdag in het Portugese Canelas, waarna de titelstrijd voor Kwant vrijdag verder gaat met het onderdeel ‘one lap’ en zaterdag nog de 400 meter. „Ik verwacht dat ik zaterdag meer kans op een topklassering heb dan vrijdag. Vrijdag is maar 100 meter en dat is voor mij eigenlijk te kort. De 400 meter ligt me beter, maar er kan in zo’n wedstrijd echt van alles gebeuren. Ik probeer natuurlijk in de medailles te rijden”, klinkt het strijdlustig.