Rallyrijder Paul Souman uit Sint Jansklooster richt z'n pijlen op nieuw seizoen

Paul Souman en Arjen Alons in hun Opel Adam, tijdens de recente Twente Rally. Foto: Edwin Hengelman

Het rallyseizoen is amper ten einde of Paul Souman, de nummer 2 in de strijd om het Nederlands Shortrally Kampioenschap, richt zijn pijlen al weer op het nieuwe seizoen. In zijn debuutjaar in de Nederlandse rallysport lag deze rookie uit Sint Jansklooster samen met zijn navigator Arjen Alons aanvankelijk zelfs op titelkoers, maar na het wegvallen van de afsluitende Achterhoek Rally werd achter de spreekwoordelijke groene tafel anders beslist.

„We kunnen niets anders doen dan Ramon van de Lindeloof feliciteren met het behaalde kampioenschap”, vertelt Souman. „Het Bestuur Sectie Rally heeft besloten om toch een schrapresultaat te hanteren, waardoor de puntenaftrek voor ons niet gunstig is uitgepakt. Na in vier wedstrijden mooie resultaten te hebben behaald, is het jammer dat zich dat niet in een kampioenschap heeft mogen vertalen. Dit hoort echter bij het spelletje en we kunnen niet anders doen dan ons daarbij neerleggen. We zijn desondanks heel tevreden over de resultaten in ons debuutjaar. Gelukkig kon Arjen Alons, eveneens een rookie , het kampioenschap bij de navigators wél in de wacht slepen.”

Enorm glad

Wie dacht dat het seizoen voor Paul Souman dit jaar daarmee ten einde was, kwam bedrogen uit. Op het programma stonden immers nog de Twente Rally en de Drenthe Rally. Tijdens de Twente Rally vonden Souman en Alons echter hun waterloo, op de wegen nabij Hengelo. Door een nat wegdek en uitgereden bermen was het enorm glad. „We kwamen met hoge snelheid aanrijden en raakten daarbij in een slip. We kwamen met een klap van 12G tot stilstand in een greppel. Gelukkig mankeerden we niets, behalve flink wat spierpijn de volgende dag. De Opel Adam heeft wel de nodige schade opgelopen, maar die wordt weer vakkundig hersteld.”

Tijdens de Drenthe Rally zouden de twee een Renault Clio Rally5 (uit de stallen van Van den Heuvel Motorsport) gaan testen, maar door de nieuwe coronamaatregelen kon die wedstrijd niet doorgaan. „Aangezien de Opel niet op tijd kon worden gerepareerd, was dit een mooie gelegenheid geweest om de Clio aan de tand te voelen. Helaas heeft corona deze wedstrijd en dus ook de gelegenheid de das omgedaan”, stelt Souman.

Definitief besluit

Het duo neemt in het nieuwe seizoen niet meer deel aan het Shortrally-kampioenschap, maar zeer waarschijnlijk aan het Nederlands Rally Kampioenschap. Er is daarnaast nog twijfel over deelname aan het Open Nederlands Rally Kampioenschap, maar daarover moeten binnen het rallyteam nog een definitief besluit worden genomen. Ook het besluit over een nieuwe auto ligt nog open. „We kijken op dit moment naar een Peugeot 208 Rally4”, laat Paul Souman weten. „Die auto gaan we medio december testen in België. Wellicht dat daarna de keuze snel is gemaakt. Zo niet, dan zijn er altijd nog andere opties. Het duurt gelukkig nog even voordat het nieuwe seizoen van start gaat.”

Nieuws

menu