Red Giants staat nog op nul

Patrick Koning: "We hebben deze week goed getraind. Dan vliegen de ballen er wél in."

Patrick Koning: "We hebben deze week goed getraind. Dan vliegen de ballen er wél in." Foto: Leo de Harder

„We zijn uit vorm”, verzuchtte coach Patrick Koning zaterdagavond na de verloren wedstrijd (55-64) in de Ezingehal tegen Celeritas Donar. De basketballers van Red Giants zijn na drie competitieduels nog puntloos en spelen niet goed. „We hebben deze week goed getraind. Dan vliegen de ballen er wél in.”

Met lede ogen zag Koning zijn team zaterdag weer tegen een erg laag percentage schieten. En ook weer veel balverlies lijden. Aanvankelijk leek het daar niet op. De Meppelers namen een 7-2 voorsprong, vooral dankzij David Svaikovski. In de vijfde minuut kwam Celeritas Donar langszij. Door scores van Lars-Eric Visser kwam Red Giants voor het laatst op voorsprong. Een driepunter vlak voor het einde van het eerste kwart bracht de Groningers op 17-19.

Tekenend

In het tweede kwart leek er voor de thuisploeg wel een deksel op de ring te zijn gelegd. Nick Martina maakte zijn eerste punten, om vervolgens bijna alleen nog maar te missen. Twee schoten haalden de ring niet eens. Ook tekenend voor de schotmalaise: Svaikovski - vorige keer feilloos vanachter de vrijeworplijn - miste twee vrije worpen.

De Groningers mikten rustig door. Red Giants bleek hardleers: een serie van vier rake Groninger schoten kwam vanuit dezelfde hoek van het veld. Door een aanvallende rebound van Santing bleef Red Giants nog net binnen de tien punten achterstand voor rust (25-34).

De aanwijzingen van Koning in de pauze haalden op het veld niets uit. Wat hij ook probeerde, zijn team bleef zwabberen. Na vijf minuten wisselde Koning zijn gehele team, maar ook dat bracht geen verandering. Er was dus ook wat goed nieuws: Koning kon voor het eerst beschikken over tien spelers.

Probleem

De thuisploeg werd nogal eens verschalkt van achter de driepuntslijn, een zich herhalend probleem. Red Giants probeerde een zoneverdediging, maar ook dat bood geen soelaas. De redelijk spelende Groningers liepen rustig uit naar 35-51.

In het slotkwart bleef Red Giants enigszins in het spoor van de Groningers omdat die niet doordrukten. Het was de minste fase van Celeritas Donar, met wat missers en slordigheid. Zowaar leek de thuisploeg toch nog een kansje te gaan maken. Na een driepunter van Sips en een score van de debuterende jeugdspeler Miles werd het 51-58.

Daarop ontstond drie minuten voor tijd toch nog wat reuring. Zeker toen Red Giants door full court pressie balwinst afdwong. Bij de volgende aanval was Svaikovski echter niet koel genoeg om een open schot te maken.

Na een opzettelijke fout van Donar kreeg Santing de kans zijn ploeg nog dichterbij te schieten met zijn twee vrije worpen. Hij benutte er één (52-58). Red Giants mocht daarop innemen op de middellijn. De bal kwam bij Sips, die een driepuntspoging losliet. Het schot stuiterde van de ring en werd gevangen door een Groninger, waarop Colijn een fout kreeg aangesmeerd in zijn poging de bal te heroveren.

Want ook met de scheidsrechters wilde het niet de Meppeler kant op vallen, bijvoorbeeld toen Svaikovski werd afgefloten voor het ‘dragen’ van de bal tijdens een fast break en Red Giants even later weer met een aanvallende fout werd bestraft.

Red Giants is de komende twee weken vrij en zal dan dus voorlopig niets kunnen doen aan de huidige voorlaatste plaats op de ranglijst.