Remco Akse uit Meppel bij Dijkhuizenrun veruit snelste op 10 kilometer; Dennis Brandenburg uit Steenwijk wint 5 kilometer

De uiteindelijke winnaar Remco Akse (nummer 2) voert hier het deelnemersveld al aan. Rechts Erwin Akkerman (nummer 30) die als tweede zou finishen. Foto: Frens Jansen

Het was zaterdagavond niet de vraag wie bij de Dijkhuizenrun op de 10 kilometer als eerste over de finish zou komen, maar wel met wat voor voorsprong dat zou gebeuren. Remco Akse uit Meppel bleek algauw de te kloppen man, maar niemand was in staat hem ook maar een beetje pijn te doen. Dat gold ook voor zijn stadgenoot Erwin Akkerman die op de langste afstand beslag legde op de tweede plaats, maar ruim achter Akse finishte. Bij de vrouwen op de langste afstand ging de overwinning naar de Hoogeveense Cathy van Es-Bode.

Net als bij andere dorpslopen in deze omgeving had ook de 32ste editie van de Dijkhuizenrun te maken met minder inschrijvingen. Al met al gingen er op de verschillende afstanden rond de 200 van start. Normaliter zijn dat er vaak ongeveer 60 tot 70 meer, maar de organisatie was bij monde van Jacob Weideman toch blij met het aantal deelnemers: „Vooraf hadden we gezegd dat de wedstrijd, ook al zouden er maar 30 aan de start staan, sowieso zou doorgaan. We wilden weer een nieuwe start maken. Zou je het nog een keer afgelasten, dan kun je je afvragen of het dan ooit nog weer op het oude niveau terug zou komen. Het liep, ondanks wat kleine probleempjes, prima vandaag.”

Grote voorsprong

Het startschot voor zowel de 5 als de 10 kilometer viel tegelijkertijd en vanaf het begin was het Remco Akse die het deelnemersveld aanvoerde. Halverwege kwam Akse door in 17.26. Op eerbiedwaardige afstand gevolgd door stadgenoot Erwin Akkerman, die 18.09 klokte. Bij de vrouwen leidde Cathy van Es-Bode het veld.

Tijdens de tweede 5 kilometer schommelden de verschillen een beetje, maar Akkerman kwam niet in de buurt van koploper Remco Akse die dan ook met een grote voorsprong als eerste de finishlijn passeerde. Daar liet hij het echter niet bij, want met de organisatie had de Meppeler overlegd om een rondje extra te lopen. Dit ter voorbereiding op de halve marathon in Amsterdam: „Super dat de organisatie daarmee instemde, want dan kon ik mezelf beter testen of ik het tempo, dat ik in Amsterdam wil lopen, kan volhouden. Dat ging eigenlijk wel goed. Ik wil in oktober een poging wagen om 1.15 te lopen. Mijn PR is nu 1.16.19. Ik wil me dus verbeteren en dat zou moeten kunnen, maar er zijn natuurlijk meerdere factoren waar dat van afhangt. Denk alleen maar aan het weer.”

De winnende tijd van Remco Akse was 35.32. Akkerman kwam bijna anderhalve minuut later over de meet, in 36.52. De derde tijd werd gerealiseerd door plaatselijk favoriet Mark de Leeuw, met 38.49. De winnende tijd bij de vrouwen was 46.05 en die werd gelopen door Cathy van Es-Bode. Rosan Hoogenberg uit Ruinerwold legde met 46.53 beslag op de zilveren plaats en de 47.43 van Wianne Schipper uit Steenwijkerwold was goed voor de derde plaats.

Dennis Brandenburg wint 5 kilometer

Op de 5 kilometer was de 18.33 van Steenwijker Dennis Brandenburg de winnende tijd. Op de laatste meters bleef hij Rob van de Graaf uit Hoogeveen vijf tellen voor. Bertram Steringa uit Meppel zette de klok stil op 19.35 en dat was voldoende voor de derde tijd. Bij de vrouwen was Gerja Zielman de snelste. De atlete uit Heino zette een tijd neer van 20.16. Ilona Schraa kwam tot 21.43 en werd daarmee tweede, terwijl Antien van der Vegt uit Zuidwolde derde werd in 21.48.

Nieuw dit jaar bij de Dijkhuizenrun waren de G-wedstrijden. Gezien het enthousiasme waarmee deze beide onderdelen werden afgelegd, zullen ze ook volgend jaar ongetwijfeld deel uitmaken van het programma. De winnaars waren Juliëtte van Brouwershave uit Hoogeveen en Jeffrey Santing uit Veeningen.

Nieuws

menu