Scheur in knieschijf houdt BMX'er Niek Kimmann uit Dedemsvaart niet uit halve finales

Niek Kimmann aan de leiding in zijn kwartfinale, achter hem Twan van Gendt. Foto: ANP

Niek Kimmann uit Dedemsvaart heeft zich overtuigend gekwalificeerd voor de halve finales van het BMX-toernooi op de Olympische Spelen in Tokio.

De 25-jarige Kimmann won zijn serie, die bestaat uit drie races. Twee van die drie races wist hij te winnen, bij de andere run eindigde hij als tweede. Ook de andere twee Nederlandse deelnemers hebben zich geplaatst voor de halve finales. Twan van Gendt werd achter Kimmann tweede in de serie, en Joris Harmsen werd in een andere serie tweede.

In de training op maandag ging het nog mis voor Kimmann. Een official stak de baan over, op het moment dat Kimmann eraan kwam rijden. Kimmann, die op 5-jarige leeftijd begon met BMX bij FCC de Vaart in Dedemsvaart, reed vol tegen de official aan. Het gevolg is een scheurtje in de knieschijf van Kimmann. Maar de 25-jarige kon vanochtend gewoon van start gaan en reed drie prima wedstrijden.

Grapje over botsing

Twan van Gendt domineerde de serie samen met Kimmann. Van Gendt werd achter Kimmann twee keer tweede, en won op zijn beurt de race waar Kimmann tweede werd. Hij maakte nog een grapje over de botsing van Kimmann en de official. „We waren vooral bezig met dat er geen mensen overstaken.” Even later ging hij er serieus op in. „Het is heel amateuristisch wat er gebeurd is. Het valt met geen woord goed te praten. Maar Niek zal er doorheen bijten.”

Bondscoach Raymon van der Biezen had er met de volledige ploeg en staf over gesproken. „Wat er met Niek gebeurde was, om het netjes te zeggen, niet zo’n geweldige start. Maar de hele ploeg is er goed mee omgegaan. We mogen tevreden zijn. We hebben ‘steady’ gefietst en Nederland is morgen goed vertegenwoordigd.”

Zesmaal Nederland in halve finale

Naast de drie heren, hebben ook de drie dames zich gekwalificeerd voor de halve finales. Laura Smulders won haar serie, met twee overwinningen en een tweede plaats. Haar zus Merel Smulders en Judy Baauw wisten zich ook te plaatsen voor de volgende ronde.

„Een vette fout, dit mag gewoon niet gebeuren”, zei Laura Smulders over de botsing tussen Kimmann en de official. „Je doet er niks aan, maar gelukkig voelt Niek zich best goed. Hij fietste in ieder geval goed vandaag. Net zoals hij in Rio de Janeiro na een zware val weer verder ging. Paracetamol erin en knallen maar, dat is onze mentaliteit.” De organisatie heeft na het incident hekjes geplaatst, zodat het niet weer kan gebeuren.

De halve finales vinden vrijdag plaats en beginnen om 03.00 uur Nederlandse tijd. Net als de series bestaan de halve finales uit drie wedstrijden. Vrijdag om 04.40 uur is dan de finale voor de mannen, en tien minuten later de vrouwen voor de dames. De finale is een enkele race.

Nieuws

menu