Slotminuten worden DOS’46 fataal tegen gehavend DVO

Christian Dekkers scoorde negenmaal.

Christian Dekkers scoorde negenmaal. Foto: Leo de Harder

De stille hoop bij DOS’46 een of twee punten te kunnen afsnoepen van de ongeslagen, maar ook zwaar gehavende koploper DVO/Accountor bleek uiteindelijk ijdele hoop. Zij spatte in de laatste twee minuten uiteen toen de Bennekommers van 24-24 uitliepen naar 26-24. Tot tien minuten in de tweede helft waren de Nijeveners veelal de bovenliggende ploeg, met vijfmaal een voorsprong van drie punten: 10-13, 11-14, 12-15, 13-16 en 14-17.

Nadat DVO, dat maar liefst vier basisspelers miste door corona en blessures, de score had geopend (1-0) brachten doelpunten van Leander Zwolle en Christian Dekkers de eerste voorsprong van DOS’46 op het scorebord (1-2). Na 3-2 verzorgde bovengenoemd duo na zes minuten ook de tweede voorsprong: 3-4. Na 4-4 zetten Tessa Lap en Max Malestein na tien minuten met afstandsschoten hun handtekening onder de derde Nijeveense voorsprong: 4-6.

Na zo’n kwartier trok DVO de wedstrijd na 6-7 (Leander Zwolle) wat naar zich toe, met voorsprongen van 8-7 en 9-8. Dit in een fase waarin de doelpunten schaarser werden. Tegen de rust boog DOS’46 de achterstand met doelpunten van Eline van Veldhuisen, Kim Petersen en Christian Dekkers om in een voorsprong van 9-11.

Touwtjes

Ook na de hervatting hadden de Nijeveners de touwtjes geruime tijd in handen. Na 10-11 zetten Max Malestein en Christian Dekkers na vier minuten uit kleine kansen de eerste voorsprong van drie punten op het scorebord: 10-13. DVO zette zijn eerste wissel in en drong aan, maar DOS’46 wist de inhaalpogingen te pareren met tegendoelpunten van Leander Zwolle (strafworp), Fardau de Boer (afstand), nogmaals Leander Zwolle (afstand) en Kim Petersen (vrije worp). Daarmee bleef het verschil van drie punten intact: 11-14, 12-15, 13-16 en 14-17.

Na deze tien minuten stokte het scoren bij de Nijeveners en werkte DVO in drie minuten de achterstand weg: 17-17. Een time-out van DOS’46 kon niet verhinderen dat DVO na ruim een kwartier een voorsprong van 19-17 opbouwde. „Dat we een paar keer met drie punten voor kwamen was goed, maar hier hadden we moeten doordrukken. We misten verdedigend echter de felheid en scherpte. DVO was slim en speelde bepaalde spelers uit”, stelde trainer-coach Edwin Bouman na afloop.

Toch gaven de Nijeveners de strijd niet op. Amber van Doorn en Thomas Visser kregen speeltijd. Met doelpunten van Leander Zwolle, Pascal Frieswijk, Max Malestein en Christiaan Dekkers (viermaal), die met in totaal negen doelpunten uitgroeide tot topscorer aan Nijeveense zijde, werd de stand meermalen gelijkgetrokken: 20-20, 21-21, 22-22 en 24-24. Op de 26-24 uit schoten van afstand in de laatste twee minuten bleven de rood-zwarten het antwoord schuldig.

Alles of niets

Bouman: „In de slotfase hebben we alles of niets gespeeld. Als team hebben we het niet goed gedaan. We hebben het onszelf aangedaan. We wisten vooraf van de problemen van DVO en zijn gewoon tekortgeschoten. De komende drie wedstrijden moeten we nu als team opstaan.”

Door de nederlaag van TOP/Litta tegen GG/IJskoud de Beste (25-18) heeft DOS’46 nu in beide ploegen twee directe concurrenten voor de derde plaats.


Doelpuntenmakers DOS’46: Christian Dekkers (negenmaal), Leander Zwolle (zesmaal), Max Malestein (driemaal), Kim Petersen (tweemaal), Tessa Lap, Eline van Veldhuisen, Fardau de Boer en Pascal Frieswijk.