Sport Vereent uit Oldemarkt zoekt trainers, bestuursleden en coördinatoren: 'Dit houden wij niet lang meer vol'

„We bestaan dit jaar 70 jaar en hebben het jubileumfeest doorgeschoven naar wanneer we 75 jaar bestaan. Het kan toch niet zo zijn dat Sport Vereent dan niet meer bestaat?” Marian Nieuwenhuis, de nieuwe secretaris van deze sportvereniging uit Oldemarkt, slaakt de vraag als noodkreet, want Sport Vereent heeft dringend coördinatoren, trainers en bestuursleden nodig: „Dit houden wij niet lang meer vol.”

Het huidige bestuur van Sport Vereent uit Oldemarkt. Van links naar rechts: Patricia Kooij, Ellen Meijerink en Marian Nieuwenhuis.

Het huidige bestuur van Sport Vereent uit Oldemarkt. Van links naar rechts: Patricia Kooij, Ellen Meijerink en Marian Nieuwenhuis. Foto: Martijn Bijzitter

Nieuwenhuis was tot voor kort coördinator bij het turnen, en algemeen bestuurslid. „Omdat Mirjam Daan gestopt is als secretaris, neem ik haar plek nu in. We zitten nu met zijn drieën in het bestuur, ik doe dit nu 4 jaar. Ellen Meijerink doet de ledenadministratie en Patricia Kooij is de penningmeester. Sinds het vertrek van Paula Kuin hebben we ook geen voorzitter meer. Als club kun je best wel zonder voorzitter, maar niet zonder secretaris en penningmeester. We hebben echt meer handjes en dus mensen nodig.”

„Gelukkig heeft zich na diverse noodkreten iemand gemeld die wel in het bestuur wil. Dus in het nieuwe seizoen zijn we gelukkig met z’n vieren. We kunnen dit nog wel een jaartje zo volhouden, maar niet langer, want wij hebben naast het verenigingswerk ook ons werk, gezin, kinderen. Mijn dochter turnde eerst bij Sport Vereent, maar voetbalt nu in een meidenteam bij FC Oldemarkt. Mijn man is druk met onze zoon, die keeper is. Toen de vraag voorbijkwam wie leidster van het meidenteam wilde worden, was er in eerste instantie niemand die dat wilde. Ik heb uiteindelijk gezegd van: ik wil het wel doen, maar niet alleen. Nu doe ik het samen met wat anderen, al heb ik helemaal geen verstand van voetbal, ha, ha.”

Nijntje

Terug naar Sport Vereent uit Oldemarkt. Opgericht op 14 februari 1951 als gymnastiekvereniging, maar inmiddels worden meerdere sporten aangeboden voor jong en oud. Dat gaat van het Nijntje Beweegdiploma tot aan het oudergym. En van het turnen voor meisjes én jongens tot aan de trimclub. Ook is er dans en judo. „En vanuit het sportakkoord van de gemeente Steenwijkerland zijn we actief met Sjors Sportief. We hebben zo’n 180 leden, de meesten komen uit Oldemarkt, sommigen uit Paasloo en Blesdijke.”

„Dat we jongensturnen hebben, is best bijzonder. Het is een groep uit Tuk, die jarenlang onder leiding stond van Tineke Rudolphie. Een superenthousiaste trainster die bijna 15 jaar bij ons actief is geweest. Zij is inmiddels 62 jaar en moet stoppen, daarom nemen we morgen afscheid van haar. Gelukkig hebben we met Rick Steenstra een prima vervanger in huis. Verder zijn we nog op zoek naar trainsters voor het Nijntje Beweegdiploma, ook wel kleutergym genoemd, en Pilates. En voor het turnen van de meisjes willen we nog iemand erbij. Het valt niet mee om trainers te vinden, terwijl het juist nu zo belangrijk is om te bewegen, van jongs af tot je ouder wordt. Kinderen van ruim 2 jaar kunnen al op kleutergym. Onze oudste leden vind je bij het volwassenengym en de trimclub, de oudste is zelfs bijna 85 jaar.”

Klankbord

Om het bestuur te ontlasten, werkt Sport Vereent met coördinatoren en werkgroepen. „Voor het judo en het dansen zijn we gelukkig voorzien, maar nu ik secretaris ben kan ik mijn rol van coördinator turnen niet meer vervullen. Je fungeert dan als klankbord, tussen ouders, trainers en bestuur. Dat is eigenlijk niet heel veel werk, want je komt pas in actie als er wat aan de hand is.”

Ondertussen probeert Sport Vereent er maar het beste van te maken. Zo werd op een gegeven moment buiten lesgegeven. „We willen ook heel graag een ledenuitje organiseren, maar dat is steeds opgeschoven. We zetten nu in op dit najaar. Afgelopen jaar kon er natuurlijk niks vanwege corona, maar normaal gesproken hebben we ieder jaar een uitvoering met kerst. En onderlinge wedstrijden, die we dan samen met gymvereniging Advendo uit Steenwijk houden. Ook hebben we af en toe kijklessen. De afdeling judo regelt eigen wedstrijden en toernooi. Verder organiseren we de jaarlijkse Avondvierdaagse in Oldemarkt en omstreken. Vorig jaar kon dat helemaal niet doorgaan, dit jaar wilden we het wél oppakken en is er de Home Edition . Je betaalt 6,50 euro, ontvangt een route op je app en als je hebt gelopen, krijg je een medaille. Het mooie is dat we die bij je thuis komen brengen en dat je nog tot en met 31 juli kunt meedoen.”

Sponsors

Dans, judo, gym, turnen en de trimgroep: dat is wat Sport Vereent heeft gemaakt tot wat het nu is. Volgens Marian Nieuwenhuis mag het niet zo zijn dat de club verdwijnt uit het dorp. „Of we wel één vereniging zijn met al die sporten? Jazeker. Wel is er een enorme mate van zelfstandigheid. Dat gaat echt super. Ook zijn we heel blij met de beheerders van multifunctioneel centrum Dalzicht. We kunnen veel dingen met ze overleggen en regelen. Verder hebben we goed contact met de gemeente Steenwijkerland. De Stichting Dalzicht helpt ons onder meer als we grote materiaaluitgaven hebben. Al gaan we het liefst zelf op zoek naar sponsors. Je merkt nu dat je alleen aan de dagelijkse dingen toekomt en niet aan wat je verder nog wilt als bestuur. Ook al is er maar één iemand die ons zou willen helpen met een paar dingen. Helaas gebeurt dat niet en dat is zonde, want Sport Vereent is gewoon een heel leuke vereniging.”