Drie leden van de toernooicommissie. Van links naar rechts: Robbert Weijenberg, Henk Kikkert en Roel Nijzing. Op deze foto ontbreken Marjan de Groot en Danny de Jonge.

Spreiding is het toverwoord bij Suthwalda Open

Drie leden van de toernooicommissie. Van links naar rechts: Robbert Weijenberg, Henk Kikkert en Roel Nijzing. Op deze foto ontbreken Marjan de Groot en Danny de Jonge. Theo Sleijster

Zuidwolde - Er is de lokale tennisvereniging uit Zuidwolde alles aan gelegen dat het komende ‘Suthwalda Open’ goed en zonder problemen verloopt. Om recht te doen aan allerlei coronamaatregelen en de veiligheid van deelnemers en publiek zo goed mogelijk te waarborgen, heeft de vijfkoppige toernooicommissie tal van maatregelen genomen. Daarbij is spreiding het toverwoord.

In tegenstelling tot de voorgaande edities van dit tennisevenement - doorgaans drukbezocht - start het toernooi niet pas op zondag, maar komende zaterdagmorgen al om negen uur.

Doorstroming

Roel Nijzing, ook nu weer deel uitmakend van de toernooicommissie, maakt duidelijk dat dit een van de spreidingsmaatregelen is: „We hebben erg veel tijd gestoken in de opzet van het toernooi, wat betreft de corona. Het doel is geweest om een opeenhoping van mensen te allen tijde te voorkomen. Een van de dingen die je dan doet, is het aantal deelnemers beter te spreiden. We beginnen dus een dag eerder, ook ’s middags beginnen we eerder met de wedstrijden. En het aantal deelnemers is eveneens beperkt. Een ander voorbeeld is dat we nu niet op acht banen spelen, maar op zes. Mocht er dus een partij uitlopen, dan pakken we er een reservebaan bij en hoeven de spelers niet bij de baan te wachten en is er voldoende doorstroming. Het gebruik van de kleedkamers is ook aangepast. We roepen deelnemers op om hier in tenniskleding te komen. Daarnaast mogen er maar vier mensen in een kleedkamer. Gelukkig hebben we met de gemeente De Wolden kunnen overleggen dat we gebruik kunnen maken van de kleedkamers in de sporthal. Die hal is normaal dicht, maar dit hebben we toch kunnen regelen en daar zijn we de gemeente erkentelijk voor. Het zijn soms maar kleine dingen, maar alles bij elkaar denken we er goed aan te doen.”

Om een opeenhoping verder te voorkomen, worden ook de terrassen uit elkaar gehaald. Die staan nu over het gehele tennispark verspreid. Deelnemers kunnen ook dit jaar weer op het terrein van Suthwalda kamperen, maar ook daar moeten ze voldoende afstand van elkaar houden.

In no time vol

De deelnemers komen, net als in voorgaande jaren, trouwens weer uit alle windstreken naar het fraaie tenniscomplex van Suthwalda. De belangstelling was groot, volgens Nijzing: „Toen het sein op groen kwam te staan, zaten we in no time vol. We merkten aan alles dat de mensen na zóveel maanden weer heel graag eens een toernooi willen spelen. De meeste deelnemers zitten traditiegetrouw in categorie zes, 35-plus, en dat is nu niet anders. De hoogste klasse is het herenenkel 3. Wat we zelf erg leuk vinden, is dat de 55-plussers in principe tegen hun leeftijdsgenoten spelen. Doordat we daar voldoende aanmelding voor hebben, staan ze niet tegenover bijvoorbeeld een twintiger, die toch vaak fitter en sneller is.”

Het Suthwalda Open staat vooral bekend als een bijzonder gezellig toernooi. De randactiviteiten stonden daar in het verleden mede borg voor. Dat die activiteiten deze keer minimaal zijn, zal niemand verbazen. „We hebben bijvoorbeeld een streep moeten zetten door de thema-avond. Dat was altijd een geweldige avond, die enorm in de smaak viel. En zo zijn er meer zaken die geen doorgang kunnen vinden. Daar staat tegenover dat de foodtruck, die in het finaleweekend op ons park stond, nu al vanaf maandag present is. Die verzorgt nu vooral de maaltijden die we normaliter zélf aanbieden. Pas op de laatste dagen worden er lekkere hapjes aangeboden.”

Flyer

Roel Nijzing is door de goede voorbereiding niet bang voor excessen. In de uitnodiging heeft de vereniging uit Zuidwolde al melding gemaakt van de genomen maatregelen.

Ook deze week gaat er nog een mail naar de deelnemers, weet Nijzing. „Wanneer ze zich melden, krijgen ze nog een flyer met daarop alle maatregelen met betrekking tot wat wel en niet mag. Bovendien heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid en we hopen dat die in acht wordt genomen. De opzet is dat we niet als politieagenten over het park lopen, maar áls het nodig is spreken we de mensen er zeker op aan.”