Sterke Jeffrey Buis wordt twee keer door jury bestraft op Assen: 'Tevreden over races, niet met mijn resultaten'

Sterk rijden, maar uiteindelijk toch niet dat krijgen wat wel in het vat zit. In sport is het nooit een optelsom. En misschien nog wel belangrijker, succes uit het verleden is absoluut nooit een garantie voor de toekomst. Maar zoals gezegd, op het rijden van wereldkampioen Jeffrey Buis op zijn thuisbaan in Assen viel niet zoveel aan te merken.

Jeffrey Buis met nummer '1' op de kuip als regerend wereldkampioen.

Jeffrey Buis met nummer '1' op de kuip als regerend wereldkampioen. Foto: Randy van Maasdijk

In de supersport 300 klasse flitste hij twee keer als tweede over de meet. In beide races werd hij echter door de jury bestraft, en teruggezet naar een respectievelijk derde en vierde plaats. Buis laat zijn licht schijnen over de jurymaatregelen. „In de eerste race werd ik teruggezet naar plaats drie, omdat ik in de laatste ronde over het groene gedeelte buiten de baan was gekomen. Ja, dat mag niet. En in de tweede race gebeurde nagenoeg hetzelfde. In de laatste ronde gebeurde er sowieso van alles. Ik werd helaas zo ongeveer op het groene geduwd. Het was erg druk in de spits van de wedstrijd. Ik kon geen andere kant meer op, tja dan beland je op groen. Als tweede binnen, maar toch als vierde geklasseerd.”

Jeffrey zijn gevoelens? „Balen. Tevreden met mijn races, maar zeker niet met het eindresultaat.?” Vorig jaar waren de eerste races voor het kampioenschap ook zeker niet de beste. Goed rijden, dat zeker wel, maar slechts een paar topklasseringen. Een copy van vorig seizoen, toen de volle buit in de laatste raceweekenden werd gepakt, is zeker nog mogelijk. Want binnenkort is het alweer nieuwe ronde en dus ook nieuwe kansen. „Door de derde en vierde plaats op Assen ben ik in het klassement wel gestegen van de negende naar de vijfde plaats. De volgende wedstrijden zijn over twee weken op het circuit van het Tsjechische Most, om precies te zijn van 6 tot en met 8 augustus.”

Prima trainingen

De trainingen op Assen verliepen naar wens. „De snelheid was goed, ik kon ook steeds goede rondetijden op de klokken brengen. Niks mis mee. Want een tweede tijd in de Superpole is niet verkeerd. Een prima uitgangspositie voor de race.” In beide races was Jeffrey veelvuldig van voren te zien. „En dat was ook het plan vooraf. Continu voorin rijden.” De MTM Kawasaki coureur kwam in zijn eerste race voor eigen publiek prima uit de startblokken. Buis dook als tweede de Haarbocht in. De kopgroep was vrij fors. Dat is in deze klassen op het TT circuit vaker het geval. Achter de kopgroep waren er tal van incidenten, maar daar had de groep vooraan geen last van.

De race van de coureur uit Steenwijkerwold was prima, en hij liet zich op zijn motorfiets met nummer ‘1’ op de kuip als titelverdediger veelvuldig voorin zien. En zo hoort het ook als regerend kampioen. Buis ging in de slotronde aan de leiding. Zijn Spaanse teamgenoot en huidig leider in de WK tussenstand, Adrián Huertas, stak hem toch nog de loef af. Een tweede plaats dus. Grote tevredenheid in de Belgische formatie, omdat een andere teamgenoot Koen Meuffels nog derde werd. Eén, twee, en drie, maar voor Buis kwam de kater even later. Hij werd teruggezet naar het brons. Sneu, maar aan de andere kant was de derde plaats wel de eerste WK podiumplaats voor de titelverdediger in dit seizoen.

Lange tijd aan kop

De derde plaats in de eerste race, deed verlangen naar meer. Buis deelde in de tweede race ook lange tijd de lakens uit. Hij reed ook meer dan de helft van de race op de koppositie. Toen het om de punten ging, en met name de hoge klasseringen, kwam hij opnieuw in het gedrang. Dat overkwam meer coureurs. Ze werden allen teruggezet in de einduitslag. Voor Buis waren de druiven extra zuur, want hij ging zelfs van plaats twee naar vier. En dan sta je net buiten het podium, en mis je een echte beloning.

Ook Twan Smits uit Steenwijk mocht in deze klasse als gastrijder van start, en gaf het raceweekend nog wat meer kleur voor de gemeente Steenwijkerland. Want Twan debuteerde uitstekend. Hij mocht van start vanaf een bescheiden 38ste startpositie. In de eerste race leverde het hem een 17e plaats op, nipt buiten de WK punten. De tweede race was goed voor een 26ste plaats voor de Yamaha coureur van het Spaanse Vinales-team.