Strijd om Bier Cup wordt in laatste race beslist: Thies Bosch is nationaal kampioen sprint, Hans Doze wint 'silver fleet'

Het zeilgevecht op de oostelijke Belterwijde is in volle gang. Rechts de uiteindelijke winnaar Thies Bosch, hier nog in de achtervolging. Foto: Meta Speelman

De zeilstrijd om de Bier Cup, die afgelopen weekend op de Belterwijde plaatsvond, kende een uiterst sensationeel verloop. Dat had vooral te maken met de weersomstandigheden: op zaterdag was het bij tijd en wijle grimmig, op zondag ‘pittig’. Uiteindelijk schreef Thies Bosch het nationaal kampioenschap sprint in de Olympiajol-klasse op z’n naam.

Er hadden zich 44 zeilers ingeschreven voor dit open NK, onder wie 11 Duitsers. Niet alleen door ziekte, maar ook door de weersverwachtingen waren verscheidene deelnemers echter thuisgebleven. Terwijl in de loop van zaterdag steeds meer buien ontstonden, verschenen toch nog 36 zeilers aan de start.

Woeste zee

De eerste 3 races werden vlot door wedstrijdleider Dirk Evers afgewikkeld, maar in race 3 moest wel de eerste zeiler door reddingswerkers veilig aan wal worden gebracht. Halverwege de vierde race, omstreeks 12 uur, ging het mis. Dikke hagelstenen, heftige regen en veel wind (kracht 8) veranderden de oostelijke Belterwijde in een woeste zee. Overal op het meer waren zeilers bezig zichzelf te redden, van een wedstrijd was geen enkele sprake meer. De wedstrijdleider had dan ook geen andere keuze dan deze vierde race af te breken.

Na een lange pauze werd het NK sprint alsnog hervat. Voordat de wedstrijddag om half 5 voorbij was, waren - al dan niet tijdelijk - 8 zeilers uit de wedstrijd gestapt, ‘gesloopt’ door de weersomstandigheden. Jan ten Hoeve (Ger 7) en Thies Bosch (Ned 8) voerden na deze openingsdag het klassement aan, maar ook Luut de Zee (Ned 671) behoorde nog steeds tot de kanshebbers.

Tot de laatste snik

Op zondag zou de beslissing moeten vallen. In de zogeheten ‘gold fleet’ verschenen die ochtend 18 zeilers aan de start en in de ‘silver fleet’ 14 zeilers. Het beloofde een uiterst vermakelijke, maar ook zware zeildag te worden. Er moest in beide categorieën tot de laatste snik worden gevochten. Na 8 uur wedstrijdzeilen was de strijd beslist. Slechts 10 van de 36 zeilers slaagden er in om alle 17 races te voltooien. In race 17, de laatste race, viel de teerling. Thies Bosch won deze slotrace en mocht zich daarmee Nederlands kampioen sprint noemen. In de ’silver fleet’ werd Hans Doze (Ned 511) uit Wanneperveen de verdiende winnaar: de nieuwe stand van zijn mast gaf hem net wat extra snelheid. Arno Start (Ned 680) eindigde als tweede en Fokko Ringnalda (Ned 667) als derde.

Het was al met al een goede en enerverende nationale titelstrijd. Zeilvereniging Belterwiede en de klassenorganisatie Olympiajol tekenden voor de voortreffelijke organisatie.

Nieuws

menu