Team Boere (16 m2), Anouk Evers (Splash Red) en Daniël Timmer (Splash Blue) leggen beslag op Wiede Bokaal 2022

Op de oostelijke Belterwijde zijn afgelopen weekend zeilwedstrijden gehouden. Inzet daarvan was de Wiede Bokaal.

Op de oostelijke Belterwijde zijn afgelopen weekend zeilwedstrijden gehouden. Inzet daarvan was de Wiede Bokaal. Foto: ZV Belterwiede

De organisatie van de strijd om de Wiede Bokaal bleek ook dit jaar weer in goede handen bij de Zeilvereniging Belterwiede. De zeilwedstrijden werden afgelopen weekend onder wisselende weersomstandigheden afgewerkt op de oostelijke Belterwijde. Team Boere, Anouk Evers en Daniël Timmer mochten zich na afloop winnaar noemen in de desbetreffende klassen.

De eerste ‘zestienkwadraten’ waren donderdag al op het water van de Belterwijde te vinden: even proefzeilen en het water verkennen. En daarnaast veel naar Windfinder kijken, want hoe zou de wind in het weekend uitpakken? Op vrijdag arriveerden nog meer boten, waaronder vele uit de Splash Red-klasse. Mede hierdoor was het aan de picknicktafels bij het kantoor van de havenmeester supergezellig, terwijl de zon onderging.

Plenzende regen

Op zaterdagmorgen verschenen 18 ‘zestienkwadraten’, 16 Splash Red-boten (waaronder 3 Duitse) en 4 Splash Blue-boten aan de start. De zeilers moesten hun boten in de plenzende regen optuigen. Nóg erger: er was geen wind. Na een uitstel van 2 uur konden de zeilwedstrijden dan toch van start gaan. Er was zaterdag sprake van 3 totaal verschillende races, waarbij de windsterkte varieerde van 2 tot 5. Opletten was dus het parool. Het team Boere (met nummer 3977) voerde na deze openingsdag de ranglijst aan in de 16 m2-klasse. Bij de Splash Red en Splash Blue waren dat respectievelijk Sven Buikema (nummer 2447) en Daniël Timmer (nummer 2694).

Op zondag kwam de man met de hamer langs. Bij een ‘lopende’ wind - kracht 3 uit noordelijke richting - ontstonden steeds meer buienluchten. Het bleef weliswaar droog op de Belterwijde, maar als zeiler moest je dan wel precies in de windstroken zien te komen, anders was je het haasje. Algauw werd duidelijk dat deze omstandigheden gevolgen zou hebben. In de Splash Red-klasse grepen de dames uiteindelijk de macht en in de 16 m2-klasse werd het klassement door elkaar gegooid. De tweede wedstrijd op zondag verliep bizar, want er ontstonden kortere en langere winddraaiingen die nogal in sterkte varieerden. Daardoor werd het allemaal zelfs té spannend en gezien deze omstandigheden besloot de wedstrijdleider daarna de derde wedstrijd alvast maar te cancelen.

Onbedreigd winnaar

Henri en Annet Boere wisten in hun 16 m2 voortreffelijk om te gaan met de moeilijke omstandigheden. Hoewel hun boot in het laatste kruisrak nog bijna omsloeg, werden zij bij de ‘zestienkwadraten’ onbedreigd winnaar van de Wiede Bokaal. In de Splash Red-klasse - gekenschetst door girl power : maar liefst 3 vrouwen in de top 5) was de eindzege weggelegd voor Anouk Evers (nummer 2268). In de Splash Blue-klasse behield Daniël Timmer zijn koppositie. De jaarprijs ‘De Blauwe Handcup’, bestemd voor de beste zestienkwadraatzeiler op Overijssels water, werd na afloop aan Jan en Miriam de Haan uitgereikt. Guus Westbroek (Splash Blue-klasse) mocht als aanmoediging de Karel Witteveen Beker meenemen naar huis.

Heel bijzonder was dat deze keer een 88-jarige zeiler een van de deelnemers was aan de strijd om de Wiede Bokaal. Paul Ruiter (zestienkwadraat, nummer 2582) vervulde namelijk een grote wens van Jouke Haaksma. Deze Fries, geboren in 1934, wilde nog één keer meedoen aan een zeilwedstrijd. Haaksma was in de jaren negentig van de vorige eeuw een bekende Valk-zeiler en op zaterdag ging zijn wens in vervulling: in zijn befaamde stijl werkte hij zelfs 2 wedstrijden af op de Belterwijde. Dat de windkracht af en toe 5 was deerde hem niet en dat hij niet eerste werd al helemaal niet. Meedoen was voor Haaksma ruim voldoende.