Sylvester Ponsen (links) en Carl Steenbergen poseren op de fraaie tennisaccommodatie aan de Wiltenweg.

Tennisvereniging LTV Voorwijk uit de Wijk kent lange geschiedenis, maar kijkt vooral vooruit: ‘Je moet als vereniging wel dynamisch blijven’

Sylvester Ponsen (links) en Carl Steenbergen poseren op de fraaie tennisaccommodatie aan de Wiltenweg. Foto: Frens Jansen

Lawn Tennis Vereniging (LTV) Voorwijk uit de Wijk heeft er inmiddels heel wat jaartjes op zitten, want de club werd al in 1935 opgericht. Daarmee is het een van de oudste tennisverenigingen van Drenthe.

Uiteraard is er oog voor het verleden, maar Carl Steenbergen (verenigingsvoorzitter) en Sylvester Ponsen (algemeen bestuurslid en voorzitter van de kantinecommissie) kijken vooral vooruit: „Het karakter van de club is in beginsel recreatief, maar de wil om te winnen is er wel degelijk.”

De twee bestuursleden kunnen niet wachten totdat er weer volop en vrijuit kan worden getennist. „Zelf heb ik les, speel ik competitie en ben ik op de zondag actief”, somt Ponsen op. „Het is jammer dat de competitie en de toernooien op hun gat liggen. De voorjaarscompetitie is nu al uitgesteld tot begin juni en dan nog mag er niet eens elke week worden gespeeld. Heel spijtig.” Steenbergen: „Ik verwacht dat de voorjaarscompetitie zelfs doorschuift naar het najaar.” Ook hij tennist nog wekelijks. “Dat het niet meer en vaker is, is een kwestie van geen tijd maken, niet van geen tijd hebben.”

Website

Carl Steenbergen is nu ruim een jaar voorzitter van LTV Voorwijk. „Een aantal leden gaf aan de schouders eronder te willen zetten. Er gebeurde wat. Zo heeft Sylvester met al zijn horeca-ervaring de kantine weer van nieuw elan voorzien. Dat motiveerde mij wel en toen er een nieuwe verenigingsvoorzitter moest komen, ben ik gevraagd en heb ik ja gezegd. We zijn bezig met allerlei ontwikkelingen. Zo willen we meer digitaal en online gaan werken, komt er een nieuwe website en zijn we dus druk bezig met de kantine. En als ik terugkijk? Het was een bijzonder eerste jaar.”

Het jaar 1935 was ook een bijzonder jaar voor de Wijker tennisvereniging die haar naam dankt aan Havezathe Voorwijk. In dat jaar werd op een betonnen baan, op het terrein van de familie De Vos van Steenwijk, voor het eerst getennist. Het leidde tot de officiële oprichting, maar het 85-jarig bestaan liet de club in 2020 aan zich voorbijgaan. De oud-burgemeester van de Wijk, Pierre Daniël (‘Daan’) De la Saussaye Briët, was vele jaren voorzitter van LTV Voorwijk, van het districtsbestuur Drenthe en bondsraadslid van de KNLTB. Hij overleed in 1993 op 81-jarige leeftijd.

Vorst

In 1959 verruilde de tennisvereniging de betonbaan voor twee gravelbanen achter hotel Het Oude Hogenkamp. In 1978 kwam er een baan bij. In 1986 verhuisde de club naar de huidige locatie aan de Wiltenweg en kreeg deze de beschikking over vier gravelbanen. Weer een paar jaar later werd de kantine annex clubaccommodatie gebouwd. Dat was in 1989. In 2008 werd het gravel vervangen door het winterharde smashcourt. Op die vier all-weather-banen kan het gehele jaar, behalve bij vorst, worden gespeeld.

Dat spelen in coronatijd ging, daar waar het kon en mocht, zo veel mogelijk door. „Het leek soms wel drukker dan voorheen. Jammer dat de kantine niet open mocht. Voor ons als vereniging is dat toch een grote inkomstenbron”, stelt Ponsen.

„We zijn wel de gehele tijd actief geweest met onderhoud, met schoonmaken en met het mooi houden van de banen. Alles op het complex, behalve de kleedkamers, is ons eigendom. Het moment komt dat we weer onbeperkt mogen tennissen, dan moet je er ook klaar voor zijn”, vult Steenbergen aan. „Gelukkig zijn we een gezonde vereniging, met een ledenbestand van zo’n 150 leden. De Wijk kent een flink aantal senioren. Ons oudste lid is 88 jaar en speelt nog iedere week. Dat is ook het mooie van de tennissport: je kunt het heel lang blijven doen. De echte fanatiekelingen zijn de leden tussen de 35 en 50 jaar. Die spelen nog maar wat graag competitie en toernooien. Dit staat dan wel op onze website: ‘het karakter van de club is in beginsel recreatief.’ Dat klopt hoor, maar de wil om te winnen is er wel degelijk.”

Ook vervult deze vereniging een regionale functie. „Eigenlijk liggen we hier in de Wijk precies goed”, vervolgt Ponsen. „We hebben niet alleen leden uit IJhorst, Veeningen en Koekange, maar ook uit de wijk Oosterboer in Meppel. Dat is vaak net zo ver rijden als naar MLTC of Tivoli. Dat bleek ook wel toen we vlak voor de tweede lockdown nog net het Open Reestdaltoernooi konden organiseren. Een hele week tennis in september: dat was echt een prachtig toernooi. Er waren zo’n 130 deelnemers, niet alleen uit de Wijk, maar ook uit Zwolle, Hoogeveen en Zwartsluis. Daarna ging alles op slot.”

Zomerlidmaatschap

Corona of niet: LTV Voorwijk blijft op zoek naar meer leden. De club heeft namelijk ook te maken met jongeren die gaan studeren en stoppen als lid. Een kwart van het huidige ledenaantal is jeugd. „Daarom doen we komende vrijdag ook mee aan de ‘Maak kennis met tennisdag’, die geïnitieerd is door de KNLTB. Jeugdleden mogen hun vrienden of vriendinnen dan meenemen om ze gratis te laten tennissen, en hopelijk worden ze dan lid. Ook willen we ons meer gaan richten op de recreatieparken hier in de omgeving, om bijvoorbeeld dagbaanverhuur onder de aandacht te brengen. Tot slot zijn we aan het kijken of we voor de voetballers een soort zomerlidmaatschap kunnen aanbieden. Padel mag dan populair zijn bij die sporters, maar dat is tennis ook nog steeds. We zeggen altijd maar zo: als vereniging moet je wel dynamisch blijven.”