Momentopname van de woensdagavondtraining in Ruinerwold.

Terug van weggeweest: een vrouwenteam bij vv Ruinerwold

Momentopname van de woensdagavondtraining in Ruinerwold. Foto: Martijn Bijzitter

Voetbalvereniging Ruinerwold heeft vijf jaar geen vrouwenteam gehad. Maar sinds kort zijn de dames terug. En hoe! Inmiddels veertien vrouwen zijn fanatiek aan het trainen om volgend seizoen menige tegenstander goed partij te kunnen bieden in de competitie van de vierde klasse.

De voetbalvereniging moest al jaren met lede ogen aanzien dat meisjes, als ze 19 jaar werden, met voetbal stopten of naar een vereniging in de regio vertrokken. De oorzaak daarvoor was heel simpel dat de voetbalclub aan Dijkhuizen géén vrouwenteam had. Die was er tot vijf jaar geleden nog wél, maar daarna lukte het niet meer om zo’n team op poten te zetten. Tot dit voorjaar: door een ‘charmeoffensief’ van een paar speelsters en het bestuur is er nu weer een voltallig ‘Vrouwen 1’.

Overgestapt

Tamara Moes (21) is een van de vrouwen die zich er sterk voor heeft gemaakt dat er weer een vrouwenteam is bij vv Ruinerwold. Aan het begin van de training, op een koude woensdagavond, vertelt ze dat ze tot 2016 altijd bij Ruinerwold had gevoetbald. „Doordat er geen vrouwenteam was, ben ik daarna overgestapt naar Alcides in Meppel,” zegt Moes. Sinds kort is ze terug bij haar oude cluppie.

Ze is begonnen bij het pas opgerichte 35+-vrouwenteam van vv Ruinerwold, dat ‘zeven tegen zeven’ speelt. Van daaruit is ze samen met een paar teamgenoten aan de slag gegaan om ook een elftal op te zetten voor vrouwen vanaf 19 jaar. Het bestuur is blij met het enthousiasme en helpt volop mee. „We hebben alle vrouwen die als meisje bij vv Ruinerwold hebben gevoetbald, een mail gestuurd met de vraag of ze interesse hadden om weer bij ons te komen spelen”, vertelt bestuurslid Hense Angerman. Dat gezamenlijke ‘charmeoffensief’ heeft tot nu toe maar liefst veertien aanmeldingen opgeleverd. Toen de overheid vorige maand toestemming gaf aan volwassenen jonger dan 27 jaar om weer te gaan sporten, kon het bestuur ze uitnodigen om te komen trainen.

Uitdagende trainingen

Laurens Emmink en Geert Giethoorn zijn de trainers van ‘Vrouwen 1’ en René Tulner is de coach. Giethoorn vertelt dat de club de vrouwen voor de competitie heeft ingeschreven in de vierde klasse. Om straks goed voor de dag te kunnen komen, schotelen de trainers de vrouwen maandag- en woensdagavond uitdagende trainingen voor. Op zaterdagochtend zijn er interne competitiewedstrijdjes tegen jongens- en meisjesteams.

„We zijn begonnen met flink aan de conditie te werken en om de technische en tactische vaardigheden bij te spijkeren”, zegt Giethoorn, vlak nadat hij deze training is begonnen. Tevreden ziet hij hoe een dozijn vrouwen samen met de MO-19 zich in het zweet werkt tijdens de warming-up. Daarna is het tijd voor een technische oefening. In tweetallen gooit de ene speelster de bal naar de andere die deze, achterwaarts lopend, moet terugtrappen. „Probeer tempo te houden”, moedigt Giethoorn ze aan. Na nog wat oefeningen is het tijd voor een partijtje. De vrouwen sluiten af met een cooling-down.

Plezier

Over de vraag wat de vrouwen zichzelf ten doel hebben gesteld voor het nieuwe voetbalseizoen hoeft Tamara Moes niet lang na te denken: „Het dameselftal laten voortbestaan en plezier hebben. En als dat goede prestaties oplevert, dan is dat mooi meegenomen.” Geert Giethoorn komt nog met een aanvulling: „Voetbal is niet langer een mannenbolwerk. Bij vv Ruinerwold leggen we ook de focus op meisjes en vrouwen. Nu hebben we er 100, maar we willen groeien naar 150 vrouwelijke leden”, stelt hij ambitieus. Meisjes en vrouwen die interesse hebben om mee te trainen nodigt hij dan ook van harte uit.