Terug van weggeweest: vanaf 27 december barst Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi weer los

Tijdens de vorige editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi kwamen Alcides en FC Meppel elkaar ook al tegen tijdens de voorronde in Topsporthal Ezinge. Foto: Frens Jansen

De liefhebbers van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi kijken al enkele jaren verlangend uit naar de volgende editie van dit populaire evenement. De 44ste en 45ste editie konden wegens de coronaperikelen immers geen doorgang vinden, maar de 46ste editie is nu toch écht in aantocht.

Op dinsdag 27 december barst het grootste meerdaagse zaalvoetbaltoernooi van Nederland weer in alle hevigheid los. Dan wordt de voorronde gehouden, waarbij 100 teams proberen om deze nieuwe editie op hun naam te schrijven. De spanning is nu al te snijden: mag titelhouder Hoogeveen opnieuw de beker met de grote oren omhooghouden of zegeviert ditmaal een ander team?

De start van het toernooi vindt zoals vanouds plaats in 20 sporthallen tegelijk. Op zaterdag 7 januari 2023 staat de finaleronde gepland, waarbij de overgebleven 6 teams om de eeuwige roem mogen strijden.

Weinig mutaties

In vergelijking met het vorige toernooi zijn er niet zo veel mutaties te noteren geweest. Zes teams hebben zich afgemeld: Daarlerveen, Valther Boys, Zandpol, Noordbergum, Willemsoord en Erica’86. Om de 100 teams te completeren, zijn zes teams die op de wachtlijst stonden toegevoegd aan het deelnemersveld. Het gaat om zaterdagtweedeklasser LTC uit Assen, zaterdagvierdeklasser Mussel, zondagtweedeklasser Oldeholtpade, zaterdagvijfdeklasser Beilen, zaterdagvijfdeklasser Zuidwolde (dit voetbalseizoen debuterend in de veldcompetitie) en zondagvijfdeklasser DWZ uit Veendam.

Aangezien de Wessels Boerhal momenteel wegens een verbouwing niet beschikbaar is, wordt tijdens deze editie niet in Zuidwolde gezaalvoetbald. Daarom worden tijdens dit toernooi twee rondes in De Carrousel in Ommen afgewerkt.

Topsporthal Ezinge

Net als tijdens de 43ste editie is er trouwens ook weer een voorronde in Topsporthal Ezinge in Meppel. Verder wordt in dezelfde sporthallen gespeeld als bij voorgaande edities.

In 6 van de 20 poules zitten een of meerdere teams uit Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Hier volgt een overzicht van deze 6 poules.

Poule B (sporthal De Citadel, Dedemsvaart): Avereest, DVC Dedemsvaart, Hoogeveen (zondag), Olympia’28, Zwolsche Boys.

Poule C (sporthal Het Activum, Hoogeveen): Noordscheschut, Pesse (zondag), Rolder Boys, Ruinerwold, Veendam 1894.

Poule K (sporthal Het Noorderslag, Slagharen): EMMS, SC Balkbrug, SC Lutten, Tiendeveen, ZZVV.

Poule L (Topsporthal Ezinge, Meppel): Alcides, De Weide, FC Meppel, Oldeholtpade, Vitesse’63.

Poule O (sporthal De Marke, Hollandscheveld): HODO, Hollandscheveld, KSC, MSC, SCN.

Poule T (sporthal De Citadel, Ommen): Elim, FC Ommen, SC Rouveen, Zuidwolde (zaterdag), Zuidwolde (zondag).

Climax

Na de voorronde op dinsdag 27 december wordt het toernooi al op vrijdag 30 december vervolgd met de kwartfinale. Zodra de oliebollen, het vuurwerk en de nieuwjaarsborrels achter ons liggen, vindt de halve finale plaats in vijf hallen op maandag 2 januari 2023. Voor de nummers 2 wordt het dan kort dag, want twee dagen later - op woensdag 4 januari - wordt de tussenronde in sporthal Angelslo in Emmen afgewerkt. Dit alles mondt uit in de climax op zaterdag 7 januari 2023.

De organisatie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is trouwens overgestapt van de uitgave van een krant naar een magazine. Een magazine sluit beter aan bij de geest van deze tijd en heeft een professionele uitstraling.

Verder vormt de voorronde weer een enorme aanslag op het vrijwilligerspotentieel van Protos, want er zijn op 27 december maar liefst 200 vrijwilligers in de weer om alles goed te laten verlopen. Vanaf de tweede ronde wordt in duo’s gefloten en dat is de organisatie goed bevallen. Vanaf de halve finale gebruiken de scheidsrechters weer headsets. Dit is een schot in de roos gebleken, want de arbiters zijn hier erg tevreden over.

Nieuws

menu