Toch nog Skeelerklim van Steenwijk?

Er bestaat een kans dat dit jaar toch nog de Skeelerklim van Steenwijk kan worden verreden. Momenteel worden de (on)mogelijkheden onderzocht en wordt bekeken of het evenement kan worden gehouden op zaterdagmiddag 18 september. Deze datum staat inmiddels op de officiële kalender van de KNSB.

De finish van de Skeelerklim van Steenwijk in 2018. Gary Hekman uit Gramsbergen boekte dat jaar een van zijn zes overwinningen in deze 'klassieker'.

De finish van de Skeelerklim van Steenwijk in 2018. Gary Hekman uit Gramsbergen boekte dat jaar een van zijn zes overwinningen in deze 'klassieker'. Foto: Wilbert Bijzitter

„Maar het is nog allerminst een zekerheidje”, tempert organisator Henk Ymker de verwachtingen. „Vorig jaar en ook dit voorjaar hebben we het evenement vanwege corona moeten afgelasten, maar sinds de jongste versoepelingen is er meer mogelijk. De anderhalvemetermaatregel blijft echter gehandhaafd en we moeten in overleg met onder meer de gemeente Steenwijkerland bepalen wat er wel of niet kan. Bovendien is het onzeker of in deze tijd wel voldoende sponsoring valt te realiseren.”

Oudste skeelerwedstrijd

De tot nu toe laatste en 35ste editie van de Skeelerklim dateert van woensdag 1 mei 2019, toen Gary Hekman bij de heren triomfeerde en Marijke Groenewoud (de huidige wereldkampioen massastart) bij de dames verrassend naar de overwinning sprintte.

De ‘klassieker’ in Steenwijk is de oudste skeelerwedstrijd van ons land en werd voor het eerst gehouden in 1985, het jaar waarin Evert van Benthem uit Sint Jansklooster de Elfstedentocht won. Hij behoorde dat jaar op zaterdag 7 september tot de deelnemers aan de Skeelerklim, die toen nog in de wijk Nieuwe Gagels werd afgewerkt. Dries van Wijhe kwam als eerste over de streep en liet Jan Eise Kromkamp en Henri Ruitenberg achter zich. Van Benthem werd elfde.

In Steenwijk kwamen telkens sterke (inter)nationale toppers aan het vertrek en op de erelijst prijken de namen van onder meer Henri en René Ruitenberg, Erik Hulzebosch, Arjan Smit, Ingmar Berga, Crispijn Ariëns, de Nieuw-Zeelander Peter Michael en de Belg Bart Swings. Bij de dames zegevierden onder anderen Jenita en Gretha Smit, Elma de Vries, Manon Kamminga, alsmede Francesca Lollobrigida (Italië) en Katharina Rumpus (Duitsland), die in 2016 in Steenwijk de Europese titel won. Datzelfde jaar werd Gary Hekman in Steenwijk kampioen van Europa. Hij is met zes overwinningen de meest succesrijke deelnemer aan de Skeelerklim, die als uiterst selectief te boek staat en door kenners hoog wordt aangeschreven.