Trainer Gregory Wismeijer uit Meppel volgt het EK: 'Het EK zie ik als mooie afsluiting van coronatijd'

Het Europees Kampioenschap voetbal is in volle gang. Alle landen zijn in ieder geval eenmaal binnen de lijnen verschenen. In de Meppeler en Steenwijker Courant laten voetbalfanaten op vier opeenvolgende vrijdagen hun licht schijnen over het EK in het algemeen en Oranje in het bijzonder.

Gregory Wismeijer kijkt thuis aandachtig naar de EK-wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland.

Gregory Wismeijer kijkt thuis aandachtig naar de EK-wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland. Foto: Leo de Harder

Het voetbalwoord is - tot de grote finale op zondag 11 juli - aan een trainer, een scheidsrechter, een speler en een assistent-scheidsrechter. Deel 1: Trinitas-hoofdtrainer Gregory Wismeijer. Hij keek dinsdagavond met extra veel interesse naar Frankrijk-Duitsland (1-0).

Wil je jezelf even introduceren?

„Jazeker, mijn naam is Gregory Wismeijer, ik ben 34 jaar, kom uit Meppel en ben sinds dit seizoen hoofdtrainer bij Trinitas in Boijl. Ik voetbalde in mijn jeugdjaren bij FC Meppel en ben daarna al vrij snel jeugdtrainer geworden. Eerst bij FC Meppel, daarna JVZ, Staphorst en MSC. Vervolgens ben ik drie seizoenen assistent-trainer geweest bij FC Wolvega, en sinds 2020 dus actief bij Trinitas.”

Hoeveel zin had je in het EK? Keek je er echt naar uit?

„Ja, ik had er heel veel zin in, want ik ben een supergrote voetballiefhebber. Met z’n allen zijn we nu op de weg terug na corona. Ik zie het EK dan ook als een heel mooie afsluiting van die tijd. Ik kijk alles, alleen de openingswedstrijd Italië - Turkije heb ik gemist, want die vrijdagavond gaf ik training bij Trinitas. Ik speel ook mee in allerlei voetbalpooltjes. Met het eerste van Trinitas, met vrienden en met mijn werk. Dat maakt ook dat ik het allemaal volg, want ik wil natuurlijk zo veel mogelijk punten bij elkaar sprokkelen en winnen. Mijn vriendin houdt ook van voetbal en kijkt om die reden ook alle EKduels net zo fanatiek mee.”

Je keek op verzoek van de krant dinsdagavond naar Frankrijk - Duitsland. Zat je in plaats van met het bord met pen, papier en scherm op schoot?

„Ha, ha, nee hoor, maar waar ik wel altijd op let is het systeem. Daar is natuurlijk veel om te doen, en heel interessant om over te discussiëren. Ongeacht het niveau, gaat het om hoe je dat invult en wat het idee erachter is. Hoe lossen jouw spelers het op? En dan maakt het feitelijk niet uit of het nu een zondagderdeklasser is of dat het om Frankrijk en Duitsland gaat. Daar kun je daar als trainer altijd wat mee. Neem nu Frankrijk. Op papier met twee spitsen en een nummer 10. Alleen bij balbezit week Mbappé steeds uit naar links, dus speelden de Fransen eigenlijk gewoon met drie spitsen. Door die snelle voorsprong konden zij hun eigen spelletje spelen, terwijl Duitsland vaker de bal had en zeker ook wel kansen kreeg. Dat deden die Fransen perfect. Echt, wat een team, zeg. Ik vind dat Frankrijk op dit EK de beste spelers heeft. Sterker nog: ik denk dat geen Duitse speler bij Frankrijk in de basis had gestaan.”

Het beruchte 5-3-2-systeem, Nederland en de 17 miljoen bondscoaches en we laten zelfs vliegtuigjes vliegen met verwijzingen. Hoe kijk jij er tegenaan?

„En dan heb je ook nog zo’n Van der Vaart die zegt dat als Oranje met vijf verdedigers speelt, je de wedstrijden voor straf niet moet uitzenden. Hij bedoelt het vast niet letterlijk, maar het zegt toch wel wat. Ik vind dat er te zwaar aan wordt getild. Het gaat altijd om de uitvoering en dat heeft Nederland volgens mij in de eerste poulewedstrijd, in vergelijking met de oefenwedstrijden met het 5-3-2-systeem, het beste gedaan.

Tot slot: wie dicht jij kansen toe om echt ver te komen?

„Uiteraard hoop ik op Oranje, maar een nadeel zou kunnen zijn dat je in de volgende ronde tegen de nummer 3 uit de poule van Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije moet spelen. Ik denk dat Portugal derde wordt en dat is bepaald geen prettige tegenstander voor Oranje. Frankrijk tegen Duitsland zou als finale niet misstaan. Dat zou nog kunnen en dan is Frankrijk écht mijn favoriet. Maar wat mij tot nu toe wel opvalt, zijn de verrassende uitslagen en dat iedereen van iedereen kan winnen.”