Veertigste editie Hellendoorn Rally lonkt vrijdag en zaterdag: de Brouwers hebben er heel veel zin in

Gerben en Pierre Brouwer poseren trots met hun rallyauto's. Foto: Daan Prest

Hellendoorn en omgeving staan komende vrijdag en zaterdag weer in het teken van ’s lands grootste en bekendste rally. Het gaat om de 40ste editie van de Hellendoorn Rally. Mede vanwege dit jubileum komt een ongekend sterk deelnemersveld in actie.

Maar liefst 126 equipes, waaronder 15 fabrieksauto`s uit de sterkste R5-klasse, prijken op de startlijst. Naast de Nederlandse rallytop komt ook voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen in actie. Hij staat voor het eerst in een Nederlandse rally aan de start. De grote favoriet voor de eindoverwinning is echter de Franse wereldtopper Stephane Lefebvre.

Pierre en Gerben Brouwer

Op de startlijst staan ook de namen van Pierre en Gerben Brouwer uit Rogat. Al sinds de jaren negentig is het team uit Rogat actief in de (inter)nationale rallysport. Zowel zoon Pierre als vader Gerben heeft de beschikking over een snelle rallybolide die door een team van 7 monteurs in topconditie wordt gehouden.

Pierre Brouwer (39) komt met een bloedsnelle Mitsubishi Lancer EVO X aan de start. Deze volbloed rallywagen wordt geprepareerd door het eigen team uit Rogat, in samenwerking met Van Hoof Sport uit Noord-Brabant. De ‘pacenotes’ in de auto komen van zijn vaste navigator Paul Helmink uit Emmeloord.

Dit jaar rijdt dit team geen volledig kampioenschap, maar slechts enkele wedstrijden in Noord- en Oost-Nederland. In 2022 heeft het duo pas aan één rally deelgenomen: de Vechtrally in Hardenberg. Ondanks het gebrek aan ritme wisten ze daar toch een mooie prestatie neer te zetten door als snelste Mitsubishi te finishen én een mooie 9de plaats in het algemene klassement te bemachtigen. In Hellendoorn doen Pierre Brouwer en Paul Helmink opnieuw hun uiterste best om zo hoog mogelijk te eindigen.

Overgestapt

Gerben Brouwer (67) is een van de meest ervaren coureurs in het veld. Ondanks zijn gevorderde leeftijd weet hij die ervaring altijd goed te benutten en daardoor vaak een mooie eindklassering te bewerkstelligen.

Aanvankelijk nam Gerben altijd deel met zijn huismerk Volvo, maar sinds 2011 is hij in de autosport overgestapt op het merk Audi. Drie jaar geleden verkocht hij zijn bloedsnelle Audi S2 en bouwde hij met zijn vaste team een gloednieuwe Audi S1 Quattro op: klein, wendbaar, bloedsnel en met vierwielaandrijving. Brouwer senior liet de auto vorig jaar debuteren en na wat kleine kinderziektes kan hij de Audi inmiddels goed de sporen geven. Nadat zijn vaste navigator naar Amerika was verhuisd, moest Gerben op zoek naar een nieuwe navigator en dat is Hans van Goor uit het Noord-Hollandse Aartswoud geworden.

Van Goor (64) is een van ’s lands bekendste navigators. Hij wist al vele rally’s en diverse nationale kampioenschappen te winnen, nam deel aan onder meer EK’s en WK’s én is tot op heden de enige Nederlandse navigator die een podiumplaats heeft behaald in Dakar (met Hans Stacey).

Klassementsproeven

De coureurs krijgen dit jaar 16 uitdagende klassementsproeven voorgeschoteld in Hellendoorn en omgeving. Over zowel asfalt, klinkers als onverharde wegen. De proeven worden zowel bij daglicht als in het donker verreden. De rally telt ruim 460 kilometer, waarvan 170 kilometer tegen de klok. De klassementsproeven bevinden zich op 8 verschillende locaties, van Den Ham tot aan Markelo.

Het serviceterrein waar de auto’s en teams van dichtbij kunnen worden bekeken is dit jaar gevestigd bij Attractiepark Hellendoorn.

Meer informatie over de rally is te vinden op www.eurolhellendoornrally.nl .

Nieuws

menu