Veiling en tuigpaardenwedstrijd bij CH De Wolden in Veeningen. Talentvolle springpaarden en top gefokte veulens onder de hamer

De schimmel Jolly Karla V wordt op de veiling aangeboden

De schimmel Jolly Karla V wordt op de veiling aangeboden Aangeleverde foto

Het concours in Veeningen heeft meer onderdelen dan alleen springen. Zaterdagavond is op het terrein van CH De Wolden de Summer Sale, een veiling van acht talentvolle springpaarden en twaalf top gefokte springveulens, geselecteerd door Jan Broek, Egbert Schep en de VDL Stud. Daarnaast is er zondag, voorafgaand aan de Grote Prijs, een tuigpaardenwedstrijd met deelname van negen top-enkelspannen.

Onder de naam De Wolden Summer Sale wordt zaterdagavond een aantal springpaarden en veulens geveild. Het zijn goede paarden die al concourservaring hebben in wedstrijden over hindernissen van 1.10m tot 1.40m. De paarden hebben een niveau dat geschikt is voor vele ruiters, niet alleen voor de professionals, maar ook voor amateurs.

De collectie veulens die op de veiling wordt aangeboden, is een sterke en interessante groep afstammend van sterke merriestammen gecombineerd met zowel jonge, talentvolle hengsten als La Costa ES, Candy de Nantuel, Kallmar VDL, New Pleasure VDL, Landino VDL en Joviaal ES. Maar ook met oudere en bewezen hengsten als Baltic VDL, Carrera VDL, Grand Slam VDL, Zirocco Blue VDL, Etoulon VDL en Cardento VDL.

Frederik de Backer

De veiling wordt zaterdagavond gehouden en de veilinghamer is in handen van Frederik de Backer, een in de hippische wereld bekende veilingmeester. De veiling begint zaterdag om 19.30 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom en de toegang is gratis. De veiling is ook online te volgen en om mee te bieden kunnen belangstellenden zich registreren via https://bid.dewoldensummersale.com/register .

Voorafgaand aan de veiling van paarden en veulens wordt nog een actie voor het goede doel gehouden. Via verkoop bij opbod van een dinerbon van restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst geld ingezameld voor de 19-jarige Nikita uit Zuidwolde. Ze lijdt aan de ernstige aandoening CCI/AAI, waardoor haar lijf haar hoofd niet kan dragen, omdat de nekwervels instabiel zijn en de banden het hoofd niet op de plaats kunnen houden. Een operatie kan in Amerika worden uitgevoerd en met alle bijkomende kosten komt die op 180.000 euro. CH De Wolden hoopt met de actie een een bijdrage te kunnen leveren.

Tuigpaarden

Voor het begin van de Grote Prijs, komende zondagmiddag, wordt in de Jantje Broek-Dekker Arena een tuigpaardenwedstrijd gehouden, waarbij tal van gerenommeerde tuigpaarden voor de eenspan in de ring komen. De lokale inbreng komt van Robin Hoorn, die het paard Jantijn (v Fantijn) door de ring stuurt. Het paard is eigendom van de combinatie Hoorn-Spijkerman. Robin Hoorn heeft het stokje van zijn opa overgenomen, Albert Spijkerman. Jantijn is nog een jong paard, waar Robin Hoorn nog lange tijd van kan genieten.

Vanuit Punthorst komt de goedgekeurde hengst Neon GSM in de ring. Deze is eigendom van J.T. Seinen en A. Lueks en wordt gereden door Albert Luesks. Neon maakt zijn debuut dit seizoen. Vanuit Wittelte komt routinier Action Quality Amadeus voorgereden, met aan de tegel Leendert Veerman. Leendert rijdt al jaren met deze oudgediende en werd twee weken geleden nog kampioen met het tweespan. De hengst is een nazaat van de bekende tuigpaardenhengst Saffraan.

Totaal nemen negen tuigpaarden het tegen elkaar op. Naast de reeds genoemde paarden en rijders komen ook in actie: Heliotroop met Henk Hammers; Lanto HBC met Harry van Middelaar; Fontana D met Ada Donck; Emerson met Niek Alting, Luitenant met Manon Veerman en Any Time met Richard Hofstra.