Voetbalvereniging Staphorst maakt zich via toernooi klaar voor competitie. 'We kunnen weer naar het sportpark om te voetballen'

Eindelijk rolt er weer een bal op het hoofdveld van ‘t Noorderslag in Staphorst. Voetbalvereniging Staphorst trapt tegen Harkemase Boys af, voor het ‘Finanxe nederlagen top toernooi’.

Staphorst speelt tegen Harkemase Boys, ter voorbereiding op de competitie.

Staphorst speelt tegen Harkemase Boys, ter voorbereiding op de competitie. Foto: Wilbert Bijzitter

Zes opponenten die vechten om de grootste overwinning op de mannen van Paul Weerman. Het eigen toernooi winnen lukt al niet meer voor Staphorst. Harkemase Boys wint met 2-4. Het publiek ziet weer eens livevoetbal. Dat is de grootste overwinning.

„Het is geweldig dat het is gelukt om een toernooi met deze tegenstanders samen te stellen. We kunnen wel gaan oefenen tegen lagere amateurteams, maar over drie weken hebben we hier VVSB op bezoek voor de competitie. We hebben lang niet gevoetbald en dus behoefte aan tegenstand. Die hebben we tegen Harkemase Boys gekregen”, spreekt coach Paul Weerman.

Zo’n 300 fans vinden de weg naar het sportpark, op de laatste dag van juli in vakantietijd. Een teken dat de tijd wel weer rijp is voor de voetballiefhebber met een lege zaterdagmiddag in de agenda. De statafels onder de parasols zijn goed gevuld. Zelfs de tribune is redelijk bezet. Het oog van de liefhebber moet echter nog wel even wennen. Zowel Jan Piet Bosma als Paul Weerman hebben de selecties nog niet op oorlogssterkte en het laatste officiële potje lijkt al van het netvlies verbannen. Bij Staphorst is de groep net een weekje weer in training. „Daarvoor hebben we twee weken vakantie gehad. Nu gaan we weer trainen en via het toernooi komen we er wel achter waar we staan.”

Harkemase Boys heeft de overhand

Het publiek kan officieel voor het eerst kennismaken met mannen als Yannick Kaluzi en Wouter van der Molen in het shirt van vv Staphorst. Het spelritme is nog ver te zoeken, maar daar gaat het ook niet meteen om. Harkemase Boys toont vastere patronen. Het heeft de meeste kwaliteit aan de bal. Voor rust al hebben de Friezen diverse kansen om te scoren. Kian Visser, Jhurrey Margaritha en Henny Bouius hebben de openingstreffer op de schoen, maar steeds weet de uitblinkende Staphorst-keeper Daan Zwinselman knap te redden. Staphorst komt niet verder dan een vlammende pegel van Pascal Mulder. Die poging gaat net naast.

In de tweede helft wordt er driftig gewisseld, wat het spelbeeld niet ten goede komt. Het wordt rommeliger, met meer fouten, maar ook meer goals. Jari Slort komt het veld in en schiet Harkemase Boys op voorsprong na een aanval over rechts. Een moment later maakt Staphorst gelijk via Sander de Grote. Via een prachtige treffer bij de eerste paal is het Kian Visser die Harkemase Boys weer op voorsprong zet. Na een uur maakt invaller Slort er ook nog 1-3 van. Tien minuten later mikt Visser ook nog de 1-4 binnen vanaf de strafschopstip. Invaller Jerrit Hutten maakt er namens Staphorst nog 2-4 van.

De thuisclub redt nog wel de eer door de strafschoppenserie, die na de wedstrijd wordt gehouden, te winnen, maar de eerste nederlaag van het nieuwe seizoen is een feit.

Onwennig

Voor Paul Weerman maakt de nederlaag niet alles uit. Hij ziet veel van zijn mannen weer aan het werk. „We zijn nog niet compleet en dat is wel vervelend met zo’n korte voorbereiding richting de eerste competitiewedstrijd. Natuurlijk is het nog zoeken en moeten we nieuwe spelers inpassen. Daar gaan we de komende weken aan werken. Het belangrijkste is dat we weer naar het sportpark kunnen om te voetballen. Dat zie je aan de toeschouwers en het is ook goed voor de spelers. Het is nog onwennig, maar het is te hopen dat we ons opmaken voor weer een volledig seizoen competitievoetbal.”