Voorlichtingsavond bij vv Willemsoord: 7-tegen-7-competitie krijgt steeds meer gestalte

De initiatiefnemers Alberto Schipper (links) en Maarten van Wolde van vv Willemsoord.

De initiatiefnemers Alberto Schipper (links) en Maarten van Wolde van vv Willemsoord. Foto: Gerrie van der Hoogen

In het clubgebouw van de voetbalvereniging Willemsoord wordt deze woensdag een voorlichtingsavond gehouden over het plan om een 7-tegen-7-competitie op te starten. Alberto Schipper en Maarten van Wolde lanceerden het plan enkele maanden geleden en de reacties erop zijn zeer hoopgevend. Niet alleen regionale clubs zijn positief, maar ook de KNVB gaat mee in de plannen die het Willemsoord-tweetal lanceerde.

„Als je een lager elftal hebt met 14 spelers en van hen stoppen er 4, om wat voor reden dan ook, dan zijn 10 voetballers de dupe. Bij een grotere voetbalvereniging kan dan misschien nog wat worden geschoven, maar bij een club als Willemsoord heb je een geweldig probleem”, geeft Maarten van Wolde aan. „En niet alleen bij Willemsoord hoor, er zijn heel veel clubs met dit probleem.”

Coronaproblematiek

Het grote verloop van spelers heeft volgens het tweetal alles te maken met de gevolgen van de coronaproblematiek. Veel spelers ondervinden hinder van die gevolgen of hebben iets anders ontdekt. „Vóór corona was bijna iedereen eraan gewend dat er zaterdag of zondag voetbal was. Tijdens de periode waarin dat niet kon, hebben veel spelers andere hobby’s ontdekt en is het niet meer logisch dat de zaterdagmiddag iedere week wordt opgeofferd voor het voetbal. Vooral bij de lagere teams is dat heel goed merkbaar”, stelt Alberto Schipper. „We kunnen amper een derde elftal op de been brengen. Daar hebben we al een minimumaantal spelers, maar er moeten ook nog spelers met het eerste en tweede meedoen.”

Eigen wensen

Ook binnen de KNVB is dit een gevoelig gespreksonderwerp. „Samen met de voetbalbond willen we nu horen wat de clubs graag willen. Wij hebben de verengingen die gereageerd hebben een mail gestuurd. Met daarin niet alleen een uitnodiging voor de voorlichtingsavond, maar ook om hun eigen wensen kenbaar te maken”, aldus het duo. De opzet is om tot een 7-tegen-7 competitie te komen vanaf 18 jaar. Daarbij wordt op vrijdagavond gespeeld, in een competitie van 10 of 12 ploegen. De speelduur van de wedstrijden is tweemaal 30 minuten. Daarbij wordt gedacht aan een regionale competitie - die in de vakantieperiode stilligt - om de reisafstand te beperken.

Schipper en Van Wolde zijn superenthousiast, mede door de positieve reacties. De informatieavond in het clubgebouw van Willemsoord begint om 19.30 uur.