ZV Belterwiede uit Wanneperveen houdt Dutch ILCA Masters Championship in hemelvaartsweekeinde

Momentopname van de 'Dutch Masters' in 2017, op de Beulakerwijde.

Momentopname van de 'Dutch Masters' in 2017, op de Beulakerwijde. Foto: ILCA-klasse

In het hemelvaartsweekeinde - van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei - houdt ZV Belterwiede in opdracht van de Nederlandse Regio ILCA-klasse het open Nederlands kampioenschap van de ILCA Masters (voorheen de Laser Masters). Meer dan 120 zeilers uit 12 landen nemen op de Beulakerwijde deel aan dit prestigieuze, vierdaagse evenement.

Naast vele deelnemers uit Europese landen maken ook zeilers uit Argentinië, Brazilië en de Verenigde Staten hun opwachting. In de loop van woensdag arriveren de eerste zeilers bij de Beulaekerhaven aan de Veneweg. Op donderdagochtend kunnen de laatste zeilers zich inschrijven en worden de boten klaargemaakt.

Blauwe wimpel

Na een plechtige opening, omstreeks 12 uur op Hemelvaartsdag, beginnen de deelnemers om 13.00 uur - verspreid over 4 dagen - aan een serie van maar liefst 10 wedstrijden van elk een uur. Op de afsluitende zondag wordt de balans opgemaakt wie zich kampioen mag noemen en dus recht heeft op de blauwe wimpel.

Gezien de grote spreiding in leeftijd - de jongste zeilers zijn net 30 jaar en de oudste is 80 jaar - wordt er gevaren met grotere en kleinere zeiloppervlaktes. Het bootje zelf blijft onveranderd. Gezien de ervaringen met voorgaande edities weet het organiserend comité dat de wedstrijden ongemeen spannend kunnen zijn en dat uiterste concentratie wordt gevraagd. Elke centimeter telt bij de finish. Wedstrijdleider is Dirk Evers.