Zeiler Bjarne Bouwer is wereldkampioen. Alle 14 races gewonnen

Bjarne Bouwer en Laila van der Meer wisten alle races te winnen. Aangeleverde foto

Op het Italiaanse Comomeer heeft de Gieterse Bjarne Bouwer goud behaald op het wereldkampioenschap zeilen onder 24. Samen met de Grouse Laila van der Meer wist de 19-jarige zeiler alle veertien races in de Nacra 17-klasse te winnen.

Nadat afgelopen zondag ook de laatste race werd gewonnen, mocht het Wilhelmus klinken voor het talentvolle duo. Van der Meer en Bouwer stonden als favorieten aan de start van de vijfdaagse wedstrijd. Die rol was te danken aan de goede resultaten van dit jaar. Zo werd er op de Kieler Woche in juni al een zesde plaats behaald in het eindklassement. „Het hoogtepunt van die week was de medalrace, waar we met een tweede plaats het volledige podium van de laatste Olympische Spelen achter ons lieten”, vertelt Bouwer.

Die favorietenrol bleek in Italië meer dan terecht. „We wisten wel dat we hier konden winnen, maar het is echt makkelijker gezegd dan gedaan”, vult de zeiler aan. Het tweetal had echter niet verwacht dat ze elke race zouden winnen: „We hebben nog nooit alle races binnen een wedstrijd gewonnen, maar het is voor ons alleen maar een kroon op al het harde werken.”

Zwaar

Het podium werd verder opgevuld door Italiaanse en Spaanse zeilers. „We hebben veel progressie kunnen boeken dit jaar, maar het is ook wel echt zwaar geweest. Gelukkig is er de komende tijd wat meer ruimte voor rust”, vertelt Bouwer.

Bij zijn sport komt er buiten de race dan ook veel kijken: „De zeilboten moeten worden vervoerd en dat zijn gewoon lange dagen.” Toch weet de Gieterse er altijd van te genieten: „Elke dag bezig mogen zijn met je sport in zulke prachtige omgevingen, dat blijft geweldig.”

Nieuws

menu