Zeilvereniging Belterwiede blikt tevreden terug op geslaagd nationaal kampioenschap

De Zeilvereniging Belterwiede heeft afgelopen weekend op de Beulakerwijde een NK voor drie zeilklassen (Spanker, Efsix en Javelin) gehouden. Foto: ZV Belterwiede

Van vrijdag tot en met zondag hebben ruim 50 tweemansboten op de Beulakerwijde gestreden om het nationaal kampioenschap in de zeilklassen Spanker, Efsix en Javelin. De organisatie van Zeilvereniging Belterwiede blikte na afloop tevreden terug op dit NK.

Op de vroege donderdagmiddag druppelden de eerste zeilers al binnen in Beulaeke Haven. Even gauw het water op, de boel verkennen en alles uitproberen. Vrijdagmorgen arriveerde de rest van de deelnemers. Het NK voor de drie zeilklassen ging vrijdagmiddag om half 1 van start. De goden van de Beulakerwijde waren de zeilers gunstig gezind, want zowel vrijdag als zaterdag stond er een oostenwind, die stabiel was qua sterkte en richting. Bij windkracht 3 tot 4 hield zelfs het gevaarlijke midden van de Beulakerwijde zich koest.

Windbanen

Op vrijdag werden 3 zeilwedstrijden gevaren en op zaterdag 4. Na die 7 wedstrijden stonden zoals gebruikelijk de meest constante zeilers bovenaan. Pascal en Mark Meijer uit Breukelen (Utrecht) met hun Efsix 2055, Willem Slendebroek en Fred Wildenburg uit Ouddorp (Noord-Holland) met hun Javelin 578 (7 eerste plaatsen!) en Jan de Bokx en Jons Brack uit Hoek (Zeeland) met hun Spanker 940 voerden de klassementen aan. Deze drie bemanningen hadden vaak de goede kant van de Beulakerwijde gekozen en zo geprofiteerd van de net iets sterkere windbanen aldaar.

De zaterdagavond werd afgesloten met een uitermate gezellige, gezamenlijke barbecue en op zondagochtend om tien uur werd het NK hervat met de resterende 3 wedstrijden. Deze werden vlot afgehandeld door de wedstrijdleiding van Zeilvereniging Belterwiede, onder leiding van Dirk Evers. Met windkracht 2 tot 3 uit het zuiden mochten de NK-deelnemers wederom niet mopperen.

Voor Pascal en Marc Meijer in hun Efsix werd het niet spannend op deze slotdag: bekwaam bouwden zij hun voorsprong uit in het NK-klassement. Bij de Javelins sloeg de spanning echter toe bij het leidende duo Willem Slendebroek en Fred Wildenbrug. Zij werden ditmaal 6de, 4de en 7de, maar hun puntenvoorsprong was groot genoeg om zich toch Nederlands kampioen te mogen noemen. Bij de Spankers ging het er dermate heet aan toe dat sommige zeilers het overzicht verloren. De bemanning van de Spanker 898, tweede in het klassement, was met een sterke inhaalrace bezig. Zó sterk dat de bemanning van de Spanker 940, Jan de Bokx en Jons Brack, stil en zwijgend over de finish kwam. Vol twijfel zeilden deze twee naar de haven, maar pas daar werd duidelijk dat ze toch echt – met 2 punten voorsprong – nationaal kampioen waren geworden.

Pech

Bij de Javelins zeilden de plaatselijke favorieten Jaap en Jeroen Lijkendijk uit Meppel in hun Javelin 540 zich verdienstelijk naar een 12de plaats. Na een week aan hun boot te hebben gesleuteld, bleef de pech ze achtervolgen. Op vrijdag brak in de eerste wedstrijd het zwaard, waardoor ze aan de overige wedstrijden op deze openingsdag niet meer konden deelnemen. ’s Avonds reden ze nog naar Grouw om een nieuw zwaard op te halen. In de laatste wedstrijd op zaterdag ging de stuurman echter door zijn rug en op zondag zeilden ze nog slechts 1 wedstrijd uit. Desondanks werden de Meppelers niet laatste.

Nieuws

menu