Gemeente Staphorst en GGD willen zelfdoding bespreekbaar maken. Een goed gesprek begint met iemand echt zien’

Alwin Mussche schroeft de plaquette op het bankje. Eelco Kuiken

Voor het gemeentehuis van Staphorst heeft wethouder Alwin Mussche dinsdagmiddag een plaquette geschroefd met daarop de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand echt zien’. Het doel is zelfdoding bespreekbaar maken.

Door openbare bankjes te verheffen tot plek voor een gesprek, worden mensen opgeroepen om even stil te staan, om je heen te kijken en te zien hoe het met de ander gaat. Ook in IJhorst en Rouveen komen bankjes met en dergelijke plaquette. Suïcide gaat aan geen enkele gemeenschap voorbij, maar praten over het onderwerp blijft lastig. Dat moet doorbroken worden.

Fototentoonstelling

GGD IJsselland en 113 Zelfmoordpreventie hebben een reizende fototentoonstelling die gaat over suïcide. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Marit Otte (23). Ze belde de GGD toen ze een stuk over zelfmoord in de krant zag staan, zonder foto. Ze maakte vervolgens foto’s van mannen tussen de 40 en de 65, boeren en jongeren, groepen waarin suïcide relatief vaak voorkomt. Ook fotografeerde ze nabestaanden van mensen die zichzelf van het leven beroofden. De expositie over dit gevoelige onderwerp reist de komende weken door de regio. De aftrap was dinsdagmiddag in Staphorst. De foto’s stonden op de Markt. Zaterdag zijn ze in Hardenberg te zien.

De landelijke organisatie 113 Zelfmoordpreventie houdt deze week de zogeheten Roadtrip Suïcidepreventie. De bus met medewerkers reist door het hele land om met mensen in gesprek te gaan. Gistermiddag waren ze in Staphorst te vinden om zonnebloemen uit te delen en om het gesprek met voorbijgangers aan te gaan. De Roadtrip wordt georganiseerd in aanloop naar 10 september: Wereld Suïcide Preventiedag.

Nieuws

menu