Aantal verdachten rondom de sinterklaasintocht Staphorst heeft zich bij politie gemeld

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) worden tegengehouden bij de afrit van de A28.

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) worden tegengehouden bij de afrit van de A28. Foto Martijn Bijzitter

Een aantal verdachten van het belagen van demonstranten rondom de sinterklaasintocht in Staphorst heeft zich zelf gemeld bij de politie, maar hoeveel is onduidelijk, aldus een woordvoerder van de politie woensdag.

Het tv-programma Opsporing Verzocht meldde dinsdagavond dat enkele relschoppers naar de politie waren gegaan vanwege de herkenbare beelden die het programma had gedeeld. Hoeveel verdachten het zijn en of zij eventueel zijn aangehouden kon de woordvoerder niet zeggen.

In Opsporing Verzocht waren vorige week herkenbare beelden van drie verdachten te zien. Naar aanleiding van de beelden zijn er voldoende tips binnengekomen over de verdachten, meldt de politie via het programma. Over de inhoud van de tips kan de woordvoerder van de politie niets zeggen.

Blokkades

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en waarnemers van Amnesty International werden zaterdag 19 november belaagd bij de afslag naar Staphorst op de A28. Zo werd er met eieren gegooid, werden spullen uit wagens getrokken en werden auto’s heen en weer geschud en vernield. De relschoppers hadden blokkades opgeworpen als reactie op het geplande protest tegen Zwarte Piet.

De politie liet vorige week weten geen mededelingen over het politie-onderzoek te doen. Naar eigen zeggen staat ”het belang van het onderzoek voorop. Dat prefereert boven het delen van informatie die het onderzoek en daarmee het resultaat kan beïnvloeden”, aldus een politiewoordvoerder. (ANP)