Amnesty International doet aangifte na Sinterklaasintocht in Staphorst: 'Nooit eerder op deze manier bedreigd'

Medewerkers van Amnesty die in deze auto zaten, doen aangifte van bedreiging en vernieling. Foto: Martijn Bijzitter

Amnesty International heeft aangifte gedaan van bedreiging en vernieling naar aanleiding van de situatie rond de sinterklaasintocht zaterdagmiddag in Staphorst.

Waarnemers van de organisatie waren bij de intocht aanwezig vanwege de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De auto met daarin de waarnemers werd belaagd door een groep tegendemonstranten.

„De vernieling aan een auto raakt ons het minste. Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht”, aldus een woordvoerster van Amnesty International. „De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd.”

Onderzoek

In de aanloop naar de demonstratie van KOZP ontstonden problemen omdat voorstanders van Zwarte Piet het protest wilden tegenhouden. Daarbij werden naast de waarnemers ook de leden van KOZP belaagd. Amnesty International wil een onderzoek naar de gang van zaken. De politie liet zaterdag al weten onderzoek te doen naar het belemmeren van de demonstratie. Ook worden er beelden bekeken om te kijken of bepaalde personen gelinkt kunnen worden aan strafbare feiten.

Nieuws

menu