Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst én Mattie en Alie Stegeman openen vrijheidsbogen in Rouveen, als eerbetoon aan de bevrijding en aan de in november overleden Gerrit Stegeman

Mattie en Alie Stegeman én burgemeester Jan ten Kate op de Diek.

Mattie en Alie Stegeman én burgemeester Jan ten Kate op de Diek. Foto: Wilbert Bijzitter

Alie en Mattie Stegeman hebben zaterdagavond samen met burgemeester Jan ten Kate van Staphorst de tien vrijheidsbogen die aan de Oude Rijksweg in Rouveen opgesteld staan, geopend.

78 Jaar geleden stonden er ook vrijheidsbogen aan de Oude Rijksweg, uiteraard ter ere van de bevrijding. Het feest wordt op 5 mei overgedaan.

Rouveen maakt zich op voor een ongekend vrijheidsfeest op vrijdagavond 5 mei. Er komen legervoertuigen, vliegtuigen vliegen over, het Grootste Vrijheidskoor van Nederland treedt op en nabestaanden van slachtoffers spreken de bevolking toe. Het is een van de grootste evenementen ooit in Rouveen. De organisatie verwacht duizenden mensen.

In het kader van de bevrijding hebben bewonersgroepen tien vrijheidsbogen gemaakt, als ode aan het verleden, aan de bevrijding en als opmaat voor de activiteiten die gehouden worden op 5 mei. Het was nogal een klus om de bogen te maken. Het vereiste aardige constructies om de brede Oude Rijksweg te overspannen. De weg is veel breder dan vroeger.

Eerbetoon

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst en Alie en Mattie Stegeman openden de bogen. Alie en Mattie zijn de dochters van Rouvener Gerrit Stegeman die vorig jaar november op 89-jarige leeftijd overleed. Gerrit maakte de oorlog en de bevrijding bewust mee en hij komt ook terug in de documentaire DUUTSERS die Geertjan Lassche maakte over de oorlogsjaren in Rouveen. Stegeman wist alles over de oorlog, was wat dat betreft een wandelende encyclopedie en hij had een imposante fotocollectie.

Stegeman was een begrip in de gemeente Staphorst en misschien wel in heel Nederland om zijn kennis over het verleden. Ook als het ging om stoffen en textiel die gebruikt worden in de Staphorster klederdracht of in andere streekdrachten. Niet zo gek ook, zijn winkel Stegeman’s Textiel aan de Oude Rijksweg, is een walhalla op het gebied van stoffen, ook online. Klanten zitten in het hele land en daarbuiten. Hij was ook vraagbaak van de Nederlandse Kostuumvereniging, want hij wist alles. Als eerbetoon aan Gerrit mochten zijn dochters de bogen die Stegeman in zijn jeugd ook zag staan, openen.