Burgemeester Ten Kate van Staphorst onderschatte de kans op geweld tijdens intocht Sinterklaas. 'We vertrouwden op eerdere demonstraties over gevoelige onderwerpen die wel goed gingen’

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft onderschat dat inwoners op 19 november vorig jaar geweld zouden kunnen gebruiken bij de sinterklaasintocht waarbij Kick Out Zwarte Piet wilde demonstreren. Eerdere demonstraties over gevoelige onderwerpen gingen allemaal goed.

Burgemeester Jan ten Kate, dinsdagavond in Staphorst.

Burgemeester Jan ten Kate, dinsdagavond in Staphorst. Foto: wilbert bijzitter

Dat heeft burgemeester Jan ten Kate dinsdagavond gezegd tijdens de raadsvergadering, waarin het rapport van Bureau Radar Advies over de ongeregeldheden op 19 november werd besproken. De burgemeester werd unaniem gesteund door de gemeenteraad. Zijn positie stond niet ter discussie. KOZP gaf eerder vandaag aan dat zij vindt dat hij moet opstappen.

Twee insprekers veegden voorafgaand aan de discussie de vloer aan met het rapport en het Bureau Radar Advies. Volgens het duo is het bureau niet onafhankelijk, want het zou banden hebben met Black Lives Matter en een samenleving voorstaan die anti-christelijk is. „We moeten dit rapport hartgrondig verwerpen. De linkse grachtengordel uit Amsterdam wil ons de wet voorschrijven.”