CDA-Statenlid Jacob Spiker uit Staphorst, die net buiten de boot viel, na de verkiezingen krijgt een koninklijke onderscheiding

Van links naar rechts: Jacob Spiker, Dirk van Dijk en Lex Schukking.

Van links naar rechts: Jacob Spiker, Dirk van Dijk en Lex Schukking.

Ter gelegenheid van zijn afscheid als CDA-lid van Provinciale Staten van Overijssel is Staphorster Jacob Spiker (57) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Commissaris van de Koning Andries Heidema reikte de onderscheiding en bijbehorende versierselen gisteravond uit tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten in de oude samenstelling.

Als gevolg van de uitslag van de verkiezingen op 15 maart keert Jacob Spiker niet meer terug in Provinciale Staten van Overijssel. Hij werd op 3 maart 2021 geïnstalleerd als Statenlid voor het CDA. Daarvóór had hij ruim veertien jaar – van 31 oktober 2006 tot 30 maart 2021 –voor het CDA zitting in de gemeenteraad van Staphorst. Vanaf 2010 was hij fractievoorzitter.

Zure druiven

Voor Jacob Spiker zijn de druiven zuur. Hij stond op nummer 5 op de CDA-lijst voor Provinciale Staten in Overijssel, maar zijn partij behaalde slechts vier zetels. De christendemocraten hadden negen zetels. Ook Dirk van Dijk (SGP) en Lex Schukking (VVD) kregen een onderscheiding. Van Dijk zat 29 jaar in de Staten.

Dinsdag nam de provincie Overijssel in een speciale Provinciale Statenvergadering afscheid van 33 vertrekkende Statenleden. Dat is twee derde van de in totaal 47 leden. Woensdag 29 maart vindt de installatievergadering van de nieuwe Statenleden plaats.