De druiven zijn zuur voor Jacob Spiker uit Staphorst. De CDA'er staat op plek 5, maar zijn partij houdt, zoals het nu lijkt, maar vier armzalige zetels over. Dat waren er negen

Jacob Spiker voor het gemeentehuis in Staphorst. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Voor Jacob Spiker (57) uit Staphorst zijn de druiven zuur. Hij staat op nummer 5 op de CDA-lijst voor Provinciale Staten in Overijssel, maar zoals het nu lijkt haalt zijn partij slechts vier zetels. Spiker valt waarschijnlijk buiten de boot. De christendemocraten hebben nu negen zetels.

Spiker werd twee jaar geleden tussentijds Statenlid. Hij volgde Bouwien Rutten op die vertrok. De Staphorster was sinds 2006 raadslid voor het CDA in zijn eigen gemeente en sinds 2010 fractievoorzitter.

Het CDA en Overijssel dat leek altijd een huwelijk dat niet stuk kon, maar de liefde is voorbij. De neergang die al lang aan de gang was, heeft een dieptepunt bereikt. De partij verliest maar liefst vijf zetels en komt uit op vier en dat is ongekend. In 1991 haalde het CDA 47 procent van alle stemmen in Overijssel.

Afgerekend

Spiker: „In onze provincie verschilt het CDA niet zoveel van de BBB, maar we zijn op Haags beleid afgerekend. Dat is zuur. De provinciale verkiezingen en die voor de Eerste Kamer zouden wat mij betreft losgekoppeld moeten worden. We doen als provincie ons stinkende best, maar Den Haag wordt ons fataal.”

„Een stem op BBB is een tegenstem en die begrijp ik goed. De regelgeving omtrent natuur en boeren is vrij links, maar de mensen zijn overwegend wat rechts. Je moet die regels dus aanpassen aan de wil van de bevolking. De mensen zeggen heel duidelijk: dit stokstofbeleid kan niet. Maar ja, dat vinden wij in Overijssel ook.”

Nieuws

menu