De gemeente Staphorst hangt vol met 350 Nederlandse vlaggen die op de kop hangen. Gisteravond hingen vrijwilligers 'blauw, wit rood, Nederland in nood' op

Heel Staphorst hangt vol met vlaggen op de kop. Mediahuis Noord
De vlaggen zijn door diverse sponsoren in de gemeente geschonken om zo duidelijk te maken dat de gemeente Staphorst achter de boeren staat. Tientallen vrijwilligers hingen ze op. Ook in de gemeentelijke vlaggenmasten in Rouveen en Staphorst hangt de Nederlandse vlag op de kop.
Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst was aanwezig bij het ophangen van de eerste vlag op de Markt in Staphorst. Hij hing de vlag niet zelf op, al was dat wel aan hem gevraagd. „Dat heb ik niet gedaan, maar ik begrijp de onrust onder de boeren erg goed. Ik spreek veel met boeren. De nood is hoog. Het is nogal wat als Nederlanders en niet alleen de boeren, de vlag op de kop hangen. Ik denk niet dat veel mensen de betekenis hiervan begrijpen.” Over de boerenprotesten zegt hij: „Ik probeer als onafhankelijk burgemeester met mensen te praten, verbinding te leggen. Dit is beter dan de A28 vol zetten.”
Nood is hoog
In Staphorst is het niet zo moeilijk om vrijwilligers bij elkaar te krijgen die de gemeenschap doorgaan om vlaggen op te hangen. De boerengemeente moet niks hebben van de stikstofmaatregelen. Na afloop van het ophangen van de vlaggen, was er koffie voor de actievoerders met koek van bakkerij Ubak. Hoelang de vlaggen blijven hangen, is niet bekend.
De gehele gemeenteraad van Staphorst heeft zich tijdens de raadsvergadering van twee weken geleden achter de boeren geschaard en ook het college van B en W van Staphorst deed dit. Een maand geleden nam de volledige raad al een motie aan om richting de provincie Overijssel aan te geven dat de stikstofdoelstellingen onaanvaardbare gevolgen hebben voor de landbouwgemeente Staphorst. De gemeente wil het gebiedsproces dat van onderop loopt door laten gaan en is niet van plan zich neer te leggen bij het dictaat uit Den Haag.
Staphorst is een echte landbouwgemeente. Boeren hebben hier te maken met Natura 2000-gebied Oldematen-Veerslootslanden en de Weerribben-Wieden. Daarom moet de uitstoot flink naar beneden.