Staphorstkenner Dirk Kok presenteert een nieuw boek over de kleurrijkste gemeente van ons land: 'Beeldspraak'. De Rouvener beschrijft de volkskunst en volksleven in Staphorst en Rouveen

Dirk Kok overhandigt zijn boek aan Nies Vos-Koobs. Foto: Wilbert Bijzitter

Staphorst-expert Dirk Kok (72) heeft gisteravond in het Koetshuus in Staphorst zijn nieuwste boek Beeldspraak gepresenteerd.

Het boek gaat over volkskunst en volksleven in Staphorst. Overbekende voorbeelden zijn de beschilderde melkrekken, levensbomen, het stipwerk en de gehaakte jasbeschermers. Kenmerkend hierbij is de voorliefde voor de streekeigen kleurencombinaties die men elders in ons land niet tegenkomt. Het boek is opgesierd met mooie foto’s, veelal gemaakt door Kok zelf, een begenadigd fotograaf.

Staphorst is de ‘hoofdstad van de volkskunst’. Nog steeds behoren de versieringen tot de kunst van het dagelijks leven. Dirk Kok is van onschatbare waarde voor het erfgoed van deze gemeente. Een nieuw levenswerk over volkskunst en volksleven in Staphorst kan hij aan zijn repertoire toevoegen met dank aan de Historische Vereniging Staphorst in samenwerking met LK mediasupport.

Kok schreef al negen boeken over de kleurrijke gemeente. Hij was 29 jaar beheerder van de Museumboerderij, nu Museum Staphorst. De kennis van de geboren en getogen Rouvener over gebruiken, kleding, tradities en religieuze eigenaardigheden van de gemeente, is ongeëvenaard.

Knopenmaakster

Uit handen van Dirk Kok mocht Nies Vos - Koobs het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Ze is de oudste en laatste knopenmaakster die Staphorst rijk is. Haar creativiteit heeft het knopen maken tot een kunst verheven en ze weet steeds vernieuwend haar creaties aan te vliegen. Zo blijft er een ruime verscheidenheid aan knopen op de markt. Lokalen weten haar te vinden en kunnen ruimschoots kiezen of eigen wensen aangeven. Mevrouw Vos – Koobs is ook in het boek opgenomen in het hoofdstuk Sajetten knopen . Een woord uit de tijd dat kledingstukken duurzamer waren dan nu.

Met mooie zinnen weet Kok de werkelijkheid van Staphorst te beschrijven. Echter een beeld zegt meer dan duizend woorden. Wat hij weet te vangen in een beeld is kostbaar en niet alleen omdat deze beelden meer en meer uit de tijd raken. Staphorst is uniek. En de rauwe werkelijkheid wordt verbloemd door kleur en kunst. „Dirks en verzamelwoede over Staphorst is nog lang niet in beeld en letters gevat. Er ligt nog een hele missie in energie en tijd om al dat bijzonders vast te kunnen leggen, wat overigens als een voorrecht voelt te mogen doen”, zegt Hennie Luten van LK mediasupport.

Afgelopen week hebben alle betalende leden van de Historische Vereniging het boek Beeldspraak in de brievenbus gekregen. De vereniging heeft een beperkt aantal extra exemplaren besteld. Mensen die nog dit jaar lid worden, krijgen een exemplaar, zolang de voorraad strekt. Ook is het boek te koop bij de webshop van de Historische Vereniging Staphorst en bij The Readshop in Staphorst.

Nieuws

menu