Drempel in de weg in Staphorst om honderden weggevoerde Joden te herdenken. Staphorst staat vrijdagavond op indrukwekkende wijze stil bij de bevrijding. Kippenvel bij talloze bezoekers
Vrijdagavond kregen wethouder Alwin Mussche en burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst tijdens het evenement ‘Het Grootste Vrijheidskoor van Nederland’ in Rouveen de drempel overhandigd van Leon Tokkie, holocaustonderzoeker en nazaat van een Joodse familie, waarvan de meeste leden werden vermoord. Hij trad op namens de Joodse gemeenschap in Nederland.
De drempel die waarschijnlijk in de Oude Rijksweg of de Gemeenteweg wordt gelegd, is zeer symbolisch. Elke dag moeten mensen eroverheen rijden. Als de wielen de stenen beroeren, denkt de inzittende aan de 344 Joodse mannen die in de gemeente Staphorst werden vastgehouden in de kampen Conrad, Beugelen en Het Wiede Gat. Op 2 oktober 1942 marcheerden ze naar Meppel en daarna ging het naar Westerbork en de Duitse vernietigingskampen. Zes overleefden. De mannen legden sloten en wegen aan. Hier wordt nog elke dag gebruik van gemaakt.