Vuurzee verwoest een monumentale rietgedekte boerderij in Staphorst. Schade is enorm, geen persoonlijke ongelukken. Windstil weer voorkomt erger

Brand in boerderij aan de Oude Rijksweg in Staphorst.

Brand in boerderij aan de Oude Rijksweg in Staphorst.

In een monumentale woonboerderij aan de Oude Rijksweg in Staphorst woedde maandagmiddag een felle brand. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. Andere hoeves bleven gespaard. Niemand raakte gewond.

Meerdere brandweerkorpsen uit de regio rukten uit om de brand onder controle te krijgen. Dat lukte. Vuur in de kap van een boerderij aan een van de stegen langs de Oude Rijksweg of Gemeenteweg in Staphorst is altijd gevaarlijk. De kans op overslaan is groot, omdat de huizen in het beschermde dorpsgezicht dicht op elkaar staan.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De bewoners, het echtpaar De Witte, ook bekend van de houtzagerij, die bij het uitbreken van de brand in de woning aanwezig waren, konden op tijd naar buiten komen. Ze werden opgevangen door buren. Die zorgden er ook voor dat de brandweer werd voorzien van een natje en een droogje. De rietgedekte boerderij kan als verloren worden beschouwd. De hechte Staphorster gemeenschap zorgt er vaak voor dat bewoners financieel geholpen worden, mocht de verzekering ontoereikend zijn. Daar is zelfs ooit de Stichting Staphorst helpt Staphorst voor opgericht. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie er klaar voor is om in actie te komen, mocht het nodig zijn. Dan wordt er geld ingezameld om bijvoorbeeld een vervangende woning te bouwen. Dat gebeurde al twee keer eerder in Staphorst. De bewoners hebben reeds vervangende woonruimte. Ze zijn bijna alles kwijt.

Schoorsteen

Er stond nauwelijks wind, waardoor bewoners van de naastgelegen woningen niet hoefden te vrezen voor het overslaan van de vlammenzee. Een schoorsteenbrand was waarschijnlijk de oorzaak van het vuur dat zeer snel om zich heen greep.

Vuur in rieten kappen van boerderijen komen in deze tijd van het jaar vaker voor. Schoorsteenbranden zijn vaak de oorzaak. Het brandweerkorps van Staphorst is door de jaren heen gespecialiseerd in het bestrijden van deze branden die zeer moeilijk te blussen zijn. Water op het dak spuiten heeft weinig zin, want de daken zijn bedoeld om het water af te voeren. Met speciale apparaten moet de brandweer in het riet gaat om te proberen het vuur te blussen en omliggende panden te sparen. Dat gebeurde vanmiddag ook.