Fotograaf Paul van Gaalen neemt bezoekers mee op reis naar Afrika in de Veldschuur in Rouveen

Natuurfotograaf Paul van Gaalen op de savanne in Afrika. Familie Van Gaalen

Wie een paar uur op reis wil naar wild Afrika kan vrijdag 17 februari zijn hart ophalen in de Veldschuur in Rouveen. Daar laat de bekende natuurfotograaf Paul van Gaalen uit Zwartsluis de bezoekers mee genieten van zijn avonturen door zuidelijk Afrika.

Vele jaren achtereen is Van Gaalen, vaak vergezeld met zijn toenmalige echtgenote Ragnhild, die in 2013 overleden is, richting zuidelijk Afrika getrokken. Veelal in opdracht om beeldmateriaal te maken voor verschillende magazines en ter illustratie van hun boeken. Het boek Wild Afrika is in samenwerking met het Wereldnatuurfonds gemaakt. Het is volgens de fotograaf een prachtige samenvatting geworden van hun vele avonturen. „Soms was er sprake van hachelijke situaties, zoals het kamperen tussen de wilde dieren, maar vaak was het ook adembenemend vanwege de overweldigende schoonheid van het landschap”, herinnert Van Gaalen zich deze indrukwekkende expedities.

Bijzonder aan deze lezing is dat fraaie filmbeelden geplaatst zijn in de powerpoint presentatie, die dan wordt vertoond. Zo zijn onder meer filmfragmenten te zien van een vrouwtjes luipaard die haar jongen zoogt, van badende olifanten met hun jongen in de Zambezi rivier en een roedel zeldzame wilde honden met puppy’s. De filmbeelden werden gemaakt door zijn toenmalige echtgenote Ragnhild, die in 2013 overleed.

Bestsellers

Van Gaalen is een internationaal beroemde natuurfotograaf. Er verschenen tot op heden twaalf boeken van zijn hand, waarvan de helft bestsellers werden. Ze zijn gemaakt in opdracht van het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten. Het twaalfde boek, Beleef de Dinkel vorig jaar uit. Die heeft Van Gaalen samen met zijn huidige vrouw Beertje gemaakt.

Een grote reeks van nationale en internationale magazines publiceert zijn werk. Naast de fotografie nu werkt hij ook als vrijwillige boswachter en natuurgids in de Wieden. De lezing op 17 februari start om 20.00 uur. Aanmelden kan op de site van de Veldschuur: www.veldschuur.net.

Nieuws

menu