Genieten van natuur, cultuur en historie in de Olde Maten

De schapen worden van hun jas ontdaan. Foto: Frens Jansen

Om te genieten van natuur, cultuur en boeiende historie hoef je niet ver weg. Dat bewees het eerste Olde Maten Event dat zaterdag werd gehouden. Spil was De Veldschuur Bid en Werk in Rouveen.

De Olde Maten is een oeroud cultuurlandschap waar Rouveen doorheen wandelde in de loop der eeuwen. Waar het Zwartewatersklooster stond en waar boeren het landschap van generatie op generatie vorm gaven, waardoor het de unieke natuur heeft die versterkt wordt sinds het gebied de Natura 2000-status heeft. Natuur en cultuur grijpen in elkaar.

De Gebiedsalliantie Olde Maten, hield zaterdag het eerste Olde Maten Event. Het is een samenwerking die bestaat uit de Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten, Staatsbosbeheer, Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster en de Stichting Vrienden van de Olde Maten, de exploitant van De Veldschuur. De inzet van de alliantie is erop gericht om het gebied verder te ontwikkelen voor bewoners, gebruikers en bezoekers. Het versterken van de belevingswaarde, de relatie tussen natuur en landbouw en educatie, zijn hier voorbeelden van.

De bezoekers konden genieten van een streekmarkt op het terrein van De Veldschuur. Kinderen konden alpaca’s bekijken en helpen bij het schapen scheren , maar er kon ook een fietstocht gemaakt worden naar het aanpalende gehucht Zwartewatersklooster waar, naar het schijnt, 344 ridders begraven liggen. Het gaat om commandanten van het bisschoppelijke leger dat in 1227 verslagen werd in de Slag bij Ane.

Nieuws

menu