Onderwijs- en sportman, kerkelijk bestuurder en schrijver Gert van Tol uit Rouveen is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Gert van Tol krijgt zijn onderscheiding opgespeld. Hij is ridder.

Gert van Tol krijgt zijn onderscheiding opgespeld. Hij is ridder. Foto: Frens Jansen

Gert van Tol (63) uit Rouveen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen dinsdagochtend opgespeld door burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst.

Van Tol is een bekende Rouvener. De meeste mensen kennen hem als leerkracht en directeur van de hervormde basisschool De Triangel, waar hij in 2007 afzwaaide.

De onderwijsman is sinds kort ook schrijver. Binnenkort presenteert hij zijn eerste historische roman Florijnen op zandgrond , wat hij zelf een onderwijsroman noemt. Het gaat over de geschiedenis van Rouveen en omgeving. Het boek pendelt tussen de Spaanse tijd, het einde daarvan en het heden. Daar waar zijn historische onderzoek leemten liet, vulde hij die gaten op met zijn eigen fantasie. Het boek ligt binnenkort in de winkel. Vooral voor het plaatselijke onderwijs is het volgens Van Tol een aanrader, omdat het de lokale historie belicht.

Kerkelijk zeer actief

Behalve het onderwijs en het auteurschap doet en deed Van Tol nog veel meer voor de samenleving. Vooral op kerkelijk gebied was en is hij zeer actief. Zo was hij catecheet en coördinator van de catechese bij de hervormde gemeente Rouveen-Staphorst. Hij was ook kerkenraadslid, diaken, ouderling, scriba, en voorzitter van de algemene kerkenraad.

Tot op heden is hij ook websitebeheerder van de hervormde gemeente Rouveen-Staphorst en ook is hij eindredacteur van de nieuwsbrief van de kerk. De mannengesprekskring van de kerk komt vaak samen onder leiding van Gert van Tol.

Tot en met vorig jaar was Gert van Tol lid van het Generale College voor de Toelating tot het Ambt van Predikant en lid van de generale synode van de PKN.

Van 1996 tot 2001 was hij ook bestuurslid van de Stichting Information Technologie in Christ (SITIC). In die tijd was hij ook initiatiefnemer en een van de eerste leidinggevenden van de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek, die later opging in scholengroep IJsselrijk.

Verder was de Rouvener bestuurslid van de Stichting Vrienden Christelijk Onderwijs Staphorst. Ook zat Van Tol in het bestuur van de Stichting 4 mei Staphorst.

Van Tol verdiende ook op sportief gebied zijn sporen. Zo was hij oprichter, woordvoerder, penningmeester en trainer van de loopgroep AG’85, nog altijd zeer actief.

Van 2008 tot en met 2016 was de duizendpoot ook leider bij de B-junioren en leider van het tweede elftal van SC Rouveen. Gert van Tol mag zich vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.