Gesneuvelde Engelse vliegers hebben een gedenkplek aan de Leidijk in Staphorst. Staphorster Henk Smit plaatste zijn vijfde monument

Een herdenkingsplek voor drie Engelse vliegeniers die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Een herdenkingsplek voor drie Engelse vliegeniers die hun leven gaven voor onze vrijheid. Foto: Eelco Kuiken

De Engelse vliegers J.R. Thomson (21), A.E. Blackwall (31) en E.C.B. Williams (23) hebben een monument aan de Leidijk in de gemeente Staphorst, waar hun Halifax bommenwerper op 5 maart 1943 neerstortte. Staphorster Henk Smit plaatste de objecten.

De herdenkingsplek bestaat uit een gedenksteen en een beeld van een persoon met de handen voor de ogen. Smit maakte het beeld zelf. De Staphorster is de afgelopen jaren druk met het realiseren en plaatsen van gedenkstenen voor geallieerde vliegers die stierven in de gemeente Staphorst. Zonder al te veel poespas zet hij ze neer om zo de verhalen van de gevallenen levend te houden.

Een Halifax bommenwerper, de HR 687 van het 78e Squadron, werd op 5 maart 1943 aangevallen door een Duitse nachtjager en stortte neer bij de Leidijk. Drie bemanningsleden stierven. Vijf werden krijgsgevangen gemaakt. Sergeant Blackwell, de radio-operator/boordschutter, had de pech dat zijn parachute weigerde, hetgeen hem het leven kostte. Het verhaal gaat dat een van de overlevenden met de handen voor zijn ogen naar de ravage keek. Smit maakte er een beeld van.

Monumentenman

Dit is al het vijfde monument dat de Staphorster bouwde en plaatste in de gemeente Staphorst. In 2016 verrees er een steen voor de Amerikaan Joe Huntley Marlowe aan de Klaas Kloosterweg-West en twee jaar geleden kwam er een object voor de vijf doden die op 6 maart 1944 vielen aan de Zwarteveenweg toen een B-17 bommenwerper hier neerstortte.

Twee jaar geleden bouwde Henk Smit een gedenkteken met stalen vliegtuig voor een Engels zestal dat op 23 december 1942 met een Halifax bommenwerperneerkwam aan de Burgemeester van Wijngaardenstraat in IJhorst en stierf. In oktober vorig jaar plaatste Smit een monument voor de Canadese piloot Frank Crowley die op 11 november 1944 met zijn Typhoon-jager neerstortte en omkwam bij de Dekkersweg.

Smit wil nog één object plaatsen in Rouveen. Dan hebben alle geallieerde vliegers die stierven in Staphorst een monument.